In het aankooptraject van een sedumdak zul je ongetwijfeld een hoop vragen hebben. Dat begrijpen wij maar al te goed, want je koopt niet elke dag een groen dak. Wat komt er allemaal kijken bij het aanleggen en onderhouden van een sedumdak? In deze blog geven we antwoord op de vraag; “kun je op sedum lopen of staan?”

Is een sedumdak incidenteel beloopbaar?

Het zal incidenteel voorkomen dat je onderhoud moet plegen aan je dak of een ander gedeelte van je huis. Bijvoorbeeld om je ramen te wassen of om te schilderen. In dat soort gevallen zul je op je sedumdak moeten staan. Gelukkig kunnen sedum planten wel tegen een stootje. Je kunt dus prima even over een sedumdak lopen.

Wat te doen bij langdurig onderhoud?

Je kunt een dak of veld met sedum prima belopen, maar net als bij gras zal bij langdurige belasting slijtage toetreden. Nu heeft vetkruid over het algemeen een zelfherstellend vermogen, dus eenmalig onderhoud zal geen grote gevolgen hebben. Uiteraard is het raadzaam de vegatatie niet al te veel te belasten en een beetje uit te kijken tijdens het onderhoud.

Weet je nu al dat er vaak op het dak gelopen moet worden, dan kun je er ook over nadenken om een pad of tegels te plaatsen. Ook is het mogelijk om enkel met de lichtgewicht trays of de click ‘n go sedumtrays te werken. Dit zijn een soort cassettes die je makkelijk kunt verplaatsen, vervangen en terug kunt plaatsen.

Kun je op sedum op een groendak lopen of staan?

Hoe herstel ik mogelijke schade?

Is er toch schade ontstaan door het lopen over je sedumdak? Wees niet gevreesd, je dak leeft en zal zich langzaamaan weer herstellen. Dit herstel kan je zelf bevorderen door op de kale plekken 0,5 cm moestuin potgrond te strooien. Daarna het dak bemesten met mestkorrels en goed water geven. Is jouw dak voorzien van trays/cassettes en is het sedum echt te veel beschadigd, dan kun je deze weer gemakkelijk vervangen.

Nog meer vragen of mist er iets in dit artikel?

Mocht je toch niet helemaal zeker zijn van je zaak of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met de SedumSpecialist via info@sedumspecialist.nl of bel naar 085 1305 495 wij staan je graag te woord.