Er is steeds meer vraag binnen Nederland voor een sedumdak. Hier krijgen wij vlinders in onze buik van. Om jullie wat meer te informeren, zetten wij vandaag de 10 leukste feitjes voor je op een rij! Als SedumSpecialist kunnen wij natuurlijk niet achterblijven als het gaat over dit wonderlijke product. Wij enthousiasmeren mensen maar al te graag om een eigen sedumdak te leggen.

1. Een groen dak vermindert de kans op lekkage

Een natuurlijk dakbedekkingssysteem, zoals een sedumdak, biedt een tal van voordelen voor je huis. Deze groene daken verminderen de belasting op rioleringssystemen en minimaliseren het risico op waterschade na overstromingen. Dit komt doordat sedumplanten op zo’n dak tot wel 25 liter water per vierkante meter kunnen absorberen. Als je kiest voor een sedumtray, kan dit zelfs oplopen tot 30 liter per vierkante meter. Het resultaat is een effectieve waterbeheersing en bescherming voor je huis.

2. Zonnepanelen op een sedumdak hebben een hoger rendement

Zonnepanelen hebben natuurlijk zonlicht nodig. Alleen hoe warmer, hoe minder goed ze werken. Zo zou dit paneel bij een warmere temperatuur voor maar 20% werken. Je mist dus een enorm deel. Een sedumdak werkt verkoelend. Dit zorgt ervoor dat dat je zonnepanelen tot 6% meer rendement opbrengen. Wie wil dat nou niet! Zo geven wij je ook het advies om zonnepanelen altijd met een sedumdak te combineren. Een win-win situatie, je helpt het milieu en verdient nog meer stroom terug dan normaal.

3. Een sedumdak bevordert de biodiversiteit in jouw buurt

Een sedumdak trekt vogels, vlinders, bijtjes en nog veel meer aan. Je denkt misschien, daar krijg ik de kriebels van. Maar al deze factoren zorgen ervoor dat jouw sedum blijft leven en je tuin een stuk levendiger wordt. Met jouw groende dak een goede impact hebben op het leven van talloze beestjes, klinkt ideaal toch?

4. Sedumdaken zorgen voor een schonere lucht en een beter milieu

Het sedum neemt veel CO2 en fijnstof op. Met fijnstof worden bijvoorbeeld pollen bedoeld. Dit zorgt natuurlijk voor een vele malen betere luchtkwaliteit bij jou en je buurtgenoten. Dit is extreem positief voor je gezondheid en mentale gesteldheid.

5. Het “gras” is eindelijk groener bij jou dan bij de buren

“Het gras is altijd groener aan de overkant.” Dit is bij jou niet het geval! Een sedumdak maakt je omgeving veel levendiger en groener. Het maakt jouw plekje een nog positievere en blijere plek. Nu kan jij je buurtjes plagen met een mooie groene tuin.

6. Subsidies voor de aanleg van groene daken

In veel gemeenten is een subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een sedumdak. Dit extraatje kan al snel oplopen tot €30,- per vierkante meter. Meestal wordt dit aangeboden op de website van je eigen gemeente. Dit trekt veel mensen net over de streep om toch een groen dak te plaatsen. Het helpt het milieu en je hoeft zelf amper wat bij te betalen!

7. Een sedumdak zorgt voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter

In de zomer houdt het sedum de warmte buiten en maakt het je huis dus gemiddeld 4 graden kouder dan een ander huis. In de winter wordt de warmte binnen gehouden maakt het je huis dus warmer dan die van de buurman. Dit zorgt voor prettige temperaturen gedurende het hele jaar. Nog meer voordelen van een sedumdak!

 

Talud met sedum planten 45 graden

8. Het hele jaar groen

Sedum blijft het hele jaar groen, zelfs in de winter! Waar bomen en gras een beetje hun kleur verliezen, behoudt je dak zijn kleur. Alle koude maanden door kan je naar buiten kijken en trots zijn op jouw eigen groene plekje. Het duurzame dak heeft over het algemeen alleen een beetje mest en water nodig. Als je nou denkt; Mest? Heb je daar meer informatie over? Wij hebben een hele blog puur gericht op welke mest nou het beste is om te gebruiken in een bepaalde periode.

9. Waardeverhoging van je huis

Je huis krijgt zo’n opknapper van een sedumdak, dat je huis nog meer waard wordt ook. Zo zijn de looks, verlaagde energiekosten (met zonnepanelen) en de verhoogde duurzaamheid samen een grote factor in de prijs van je eigen stulpje. Gemiddeld verhoogt dit groene dak de waarde van je huis met 4 tot 8%. Dit is dus ideaal voor mensen die uiteindelijk nog winst uit hun onderdak willen behalen.

10. Sedum goed voor geluidsdemping

Sedum zorgt voor zulke goede isolatie, dat het ook nog eens harde geluiden dempt. Dit zorgt voor een rustigere leefomgeving voor jou en eventuele huisdieren. Zo zou een sedumdak tot maar liefst 10 decibel vermindering van geluid kunnen opleveren. Het is dus ook nog handig voor mensen die niet van de knallen tijdens de jaarwisseling houden.

Er zijn nog veel meer feitjes te noemen over een sedumdak. Voor nu hebben wij de meest bekende weetjes voor je op een rijtje gezet. Ben je nou geïnteresseerd na het lezen van deze blog, Maar heb je nog vragen over het sedum zelf? Neem dan hier contact op en dan beantwoorden wij je vragen zo snel mogelijk.