Onderhoud groendak

Hoewel sedumplanten een onverwoestbaar imago hebben en er daardoor relatief weinig onderhoud nodig is, bestaat er niet zoiets als een onderhoudsvrij groendak. Laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘onderhoud’. Met alleen liefde en aandacht kom je namelijk al een heel eind. Doe je dit 2 á 3 keer per jaar, dan zul je zien dat je groendak er perfect bij ligt, het hele jaar lang!

Waar bestaat het onderhoud van mijn groendak uit?

Het onderhoud van je groendak bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  1. Onkruid verwijderen
  2. Bemesting
  3. Bewatering

Deze werkzaamheden zijn eenvoudig zelf uit te voeren én nemen niet veel tijd in beslag. Om direct antwoord te geven op je vraag – want we weten dat die eraan zit te komen – ja, je mag hiervoor op je groendak lopen. De beplanting is namelijk sterk genoeg om dat op te vangen. Doe dit echter niet te vaak en ook niet wanneer de plantjes bevroren zijn om schade aan je groendak te voorkomen.

Aan de slag

1. Onkruid verwijderen

Veelal bestaat het onkruid op groendaken uit grassen en zaailingen van bomen. De groei hiervan begint in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit helemaal uitzaait, kun je daarom het beste vóór die tijd het onkruid verwijderen. Geloof ons, dat scheelt je een hoop werk. Zitten er graspollen tussen, dan kun je deze handmatig uit de bodem trekken. Schrik niet als je hierbij per ongeluk een stukje sedum meepakt! Dit kun je gewoon weer terugleggen, waarna het sedum vanzelf weer vastgroeit.

Heb je te maken met hardnekkig onkruid? Verwijder het dan met tuingereedschap dat speciaal hiervoor is bedoeld, maar let op: steek je het gereedschap te diep in de grond, dan kun je de drainagelaag of dakbedekking beschadigen. Iets om rekening mee te houden.

We begrijpen maar al te goed dat onkruid verwijderen niet tot je favoriete bezigheden behoort. Toch adviseren we om geen bestrijdingsmiddelen in te zetten. Dit kan namelijk de biodiversiteit aantasten. Schiet het onkruid sneller uit de grond dan dat je het kunt plukken, kies dan een biologisch middel. Gebruik dit alleen op het onkruid zelf en probeer zoveel mogelijk bij het sedum uit de buurt te blijven.

2. Bemesting

We hebben het al gezegd: sedum is van zichzelf een echte krachtpatser. Met de juiste bemesting geef je je plantjes nét dat extra beetje power, met als resultaat: een mooi en gezond groendak. Het bemesten kun je het beste doen in april/mei en september/oktober. Hiervoor kun je onze Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken. De opbouw van de lagen en de dikte van de substraatlaag bepalen hoeveel er bemest moet worden. Wil je advies over hoe je onze meststoffen het beste kunt toepassen? Neem dan contact op!

Tip: Heb je je groendak bemest, spoel dan altijd nog even je tegels en de dakrand schoon. De mestkorrels zouden namelijk kunnen leiden tot lichte schade.

We raden af om gebruik te maken van standaard te verkrijgen meststoffen. Deze zijn niet voor groendaken bedoeld. De samenstelling van de voedingsstof in onze eigen meststoffen zijn afgestemd op het sedum, de grassen en de kruiden. Zo ben je verzekerd van het beste eindresultaat.

3. Bewatering

In tegenstelling tot andere planten, heeft sedum veel minder water nodig. Is er sprake van langdurige droogte, bijvoorbeeld 4 weken zonder goede regenbui, dan is het nodig om je groendak geheel te verzadigen met water.

Heb je een groendak aangelegd – of laten aanleggen – in een droge periode? In dat geval adviseren we om 3 dagen na de aanlag de plantjes flink veel water te geven. Verder bewatering is niet meer nodig, tenzij er sprake is van aanhoudende droogte.

Advies

Heb je na het lezen nog vragen over het onderhoud van jouw groendak? Stel dan jouw vraag via onze contactpagina.

Meer advies: Voordelen | Welke pakket moet ik kiezen

Onderhoud sedumdak groen dak