Sedum als bodembedekker, waarom zo populair?

Sedum zijn kleine vetplantjes die uitstekend kunnen tegen extreme weereigenschappen. Bovendien groeien ze makkelijk, eisen ze nauwelijks onderhoud en zijn ze ook nog eens mooi om te zien. Of het nu hevig vriest of felle zon en regenbuien die elkaar afwisselen, sedum kan het allemaal goed hebben.

Binnen dit grote plantengeslacht zijn er heel veel verschillende soorten. Veel van deze soorten sedum kunnen goed gebruikt worden als bodembedekker, zowel op een groendak als in een (rots)tuin. De kleinere soorten hebben decoratief blad en stengels, terwijl de grotere soorten enorme bloemschermen kunnen vormen.

Sedumdak zelf aanleggen sedum op je dak

Soorten sedum voor in de tuin en op het dak

In het wild bestaan er maar liefst zo’n 600 verschillende soorten sedum. De gekweekte soorten zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën. De wat hogere sedumsoorten hebben vrij grote bladeren met lange stengels en grote bloemschermen. Deze forse planten noemen we ook wel hemelsleutels. De kleinere sedumplanten worden meestal zo’n 10 tot 20 centimeter hoog. De bladeren en stengels zijn meer gedrongen en de bloemen zijn kleiner. De planten in laatstgenoemde categorie vallen onder de vetkruiden. Deze soorten sedum zijn geschikt als bodembedekker voor in de tuin, maar ook voor op een groendak.

Sedumdaken van blije klanten

Welke vetkruiden kun je gebruiken als bodembedekker?

Er zijn tientallen soorten sedum die tot hun recht komen als bodembedekker. Je zult merken dat er veel variatie is in deze kleine vetplantjes. Door ze te combineren en af te wisselen, creëer je een prachtig tapijt van kleuren en vormen. De soorten bloeien in verschillende jaargetijden, waardoor er van de lente tot de herfst altijd iets moois te zien valt. Populaire soorten zijn:

  • S. acre. Deze soort wordt ook wel muurpeper genoemd en is in Nederland inheems. De plant heeft korte, gedrongen stengels met dikke druppelvormige bladeren en gele bloemen.
  • S. Album. Deze aantrekkelijke plant heeft dikke, naaldvormige blaadjes met een rode waas. De kleur varieert van wit tot witroze.
  • S. Floriferum. Dit is een vrij grote sedumplant, waarvan de bladeren kartelranden hebben. De bloeistengels zijn vrij lang en hebben prachtige goudgele bloemen.
  • S. Hispanicum. Deze plant heeft met zijn vrij lange, donkergroene lancetvormige bladeren wel wat weg van dennetakken. De bloemen hebben een roze kleur.
  • S. Kamtschaticum. Een grote platte plant met ronde rozetten. De kleur is lichtgroen tot groen met een gele tekening op het blad.
  • S. Reflexum. De aantrekkelijke, blauwgroene bladeren lijken veel op dennetakken. De bloemen hebben een gele kleur.
  • S. Sieboldii. Van deze plant kunnen de stengels wel tot 20 centimeter lang worden, met halvemaan vorm en kartels. De bloemen van deze sedumsoort zijn felroze.
  • S. Spurium. De bladeren zijn halvemaanvormig met karteltjes die in rozetten aan de stengels zitten. Deze soort heeft een groen met roze waas of is helemaal roze.

Hoe kun je snel een oppervlakte bedekken met sedum?

Met sedummatten

Ben je op zoek naar een snelle oplossing voor je tuin of groendak, dan kun je dit aanpakken door voorgekweekte sedummatten te plaatsen. De sedummatten kun je kant-en-klaar op je dak plaatsen. Het mooie hiervan is dat je het eenvoudig zelf kunt doen en dus direct kan genieten van een groen resultaat.

Tijdens de kweek van de sedummatten wordt er gewerkt met 13 diverse soorten sedum. De begroeiing vindt plaats op een kokosvezelmat en substraat dat speciaal is ontwikkeld voor de kweek van sedum. Bij de levering van de matten zijn er zo’n 6 tot 8 soorten terug te vinden.

Met sedum cassettes

Een andere oplossing is het aanleggen van sedum cassettes. Dit is ideaal wanneer je een plat of heel licht hellend dak hebt. De cassettes dienen als een soort lage plantenbakken met drainagefolie, waar een mengsel van jonge sedumplantjes in groeit.

Sedum cassettes kun je eenvoudig in elkaar klikken, waardoor je een egale bodembedekking van sedum krijgt. Naast dat sedumtrays supermakkelijk zijn aan te leggen, zijn ze ook nog eens onderhoudsarm. Ideaal dus. Twijfel je of jouw dakconstructie een groendak kan dragen? Vuistregel: kun je lopen op een dak, dan kan er prima sedum op worden geplaatst.

Onderhoud van sedum als bodembedekker

Het moge duidelijk zijn; sedumplantjes hebben maar weinig nodig om te kunnen overleven. Dat geldt zowel op het dak als in de tuin. Sedum doet het vooral goed op arme grond waar zand of steensplit doorheen is gemengd. Na aanplanting van jonge plantjes, is het belangrijk om een aantal weken lang goed water te geven, zodat ze kunnen wortelen. Daarna zijn je bodembedekkers in staat om hun eigen vocht vast te houden.

Het enige waar je goed op moet letten, is dat andere tuinplanten en onkruiden de lage sedumsoorten niet gaan overwoekeren. Wil je je sedumdak zo mooi en gezond mogelijk houden, dan kun je ze met de juiste bemesting nét dat beetje extra power geven. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor jouw sedumdak

Kies je voor sedum als bodembedekker op je dak, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Want is jouw dak wortelwerend? En heb je een dak met of zonder dakopstand? In dit soort situarties zouden wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst kunnen bieden. Maar in onze webshop vind je nog veel meer handige items voor je groendak! Toch nog lastig wat je wel of niet nodig hebt? Lees dan vooral nog even dit.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Bij een plat dak met een horizontale afvoer, zoals op de linkerafbeelding, kun je het beste kiezen voor een bladvanger. Hiervan kun je de zijuitloop gemakkelijk in de afvoer plaatsen, waardoor bladeren en andere soorten vuil niet de afvoer kunnen verstoppen.

Bolrooster
Bij een verzonken afvoer, zoals is te zien op de rechterafbeelding, is het beter om een bolrooster te gebruiken. De bolrooster biedt bescherming tegen het inrollen van grind. Ook wordt zo voorkomen dat je afvoer verstopt raakt door bladeren en ander vuil.

Subsidie op groendaken

Soms krijg je wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde. Lees hier of jouw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie