Sedum bodembedekker, steeds populairder!
Wist jij dat sedum steeds vaker wordt toegepast als bodembedekking? Deze vetplantjes kunnen wel tegen een stootje, groeien makkelijk en vereisen relatief weinig onderhoud. Zowel particulier als zakelijk zien wij steeds meer projecten voor sedum in de (bedrijfs) tuin. Daarvoor deze pagina met tekst en uitleg over 3 veel voorkomende situaties.
- Bodem drainerend | Hellingsgraad 10-60°
- Bodem drainerend | Hellingsgraad 0-10°
- Bodem NIET drainerend | Hellingsgraad 0-10°
- Onderhoud van sedum bodembedekking
Zit uw situatie er nou net niet bij of heeft u toch vragen over sedum als bodembedekking neem dan contact met ons op.
Sedum kruiden matten toegepast op een talud in het voorjaar.
Dikte inclusief sedum: 30 mm
Verzadigd gewicht: 20 kg/m2
Bodem drainerend | Helling 10-60°
Vooral geschikt voor hellende ondergrond. Ideaal gezien is een irrigatie systeem wenselijk.
Benodigde producten
- Sedummixmat type T
- Onkruidwerend doek 90 gr/m²
- Borgpennen*
Ondergrond: Zandbodem drainerend
*Aanbrengen 2 tot 4 borgpennen per m² om matten te verankeren.
Dikte inclusief sedum: 70 mm
Verzadigd gewicht: 75 kg/m2
Bodem drainerend | Helling 0-10°
Bij egaal bodem verloop tot 10°
Benodigde producten
- Sedummixmat type T
- Substraat extensief 40mm (50 tot 60 liter)
- Onkruidwerend doek 90 gr/m²
- Borgpennen (optioneel)
Ondergrond: Zandbodem drainerend
Aanbrengen 2 tot 4 borgpennen per m² om matten te verankeren.
Dikte inclusief sedum: 110 mm
Verzadigd gewicht: 130 kg/m2
Bodem NIET drainerend | Helling 0-10°
In het geval van NIET drainerende bodem als bijv. kleigrond
Benodigde producten
- Sedummixmat type T
- Substraat extensief
- Onkruidwerend doek 90 gr/m²
- Drainsubstraat (op aanvraag)
- Borgpennen * (optioneel)
Ondergrond: Niet drainerend, klei en overige ondergrond
*Aanbrengen 2 tot 4 borgpennen per m² om matten te verankeren.
SEDUM TOEBEHOREN
Verschillende toebehoren voor sedum in de tuin
Kies je voor sedum als bodembedekker, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dit hebben wij hierboven al beschreven. Hieronder vind je de meest gebruikte producten om sedum in de tuin te realiseren.
Soorten sedum voor in de tuin als bodembedekking
In het wild bestaan er maar liefst zo’n 600 verschillende soorten sedum. De gekweekte soorten zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën. De wat hogere sedumsoorten hebben vrij grote bladeren met lange stengels en grote bloemschermen. Deze forse planten noemen we ook wel hemelsleutels.
De kleinere sedumplanten worden meestal zo’n 10 tot 20 centimeter hoog. De bladeren en stengels zijn meer gedrongen en de bloemen zijn kleiner. De planten in laatstgenoemde categorie vallen onder de vetkruiden. Deze soorten sedum zijn geschikt als bodembedekker voor in de tuin, maar ook voor op een groendak.
Onderhoud van sedum als bodembedekker
Het moge duidelijk zijn; sedumplantjes hebben maar weinig nodig om te kunnen overleven. Dat geldt zowel op het dak als in de tuin. Sedum doet het vooral goed op arme grond waar zand of steensplit doorheen is gemengd. Na aanplanting van jonge plantjes, is het belangrijk om een aantal weken lang goed water te geven, zodat ze kunnen wortelen. Daarna zijn je bodembedekkers in staat om hun eigen vocht vast te houden.
Het enige waar je goed op moet letten, is dat andere tuinplanten en onkruiden de lage sedumsoorten niet gaan overwoekeren. Wil je je sedum zo mooi en gezond mogelijk houden, dan kun je ze met de juiste bemesting nét dat beetje extra power geven. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.
Welke vetkruiden kun je gebruiken als bodembedekker?
Er zijn tientallen soorten sedum die tot hun recht komen als bodembedekker. Je zult merken dat er veel variatie is in deze kleine vetplantjes. Door ze te combineren en af te wisselen, creëer je een prachtig tapijt van kleuren en vormen. De soorten bloeien in verschillende jaargetijden, waardoor er van de lente tot de herfst altijd iets moois te zien valt. Populaire soorten zijn:
- S. acre. Deze soort wordt ook wel muurpeper genoemd en is in Nederland inheems. De plant heeft korte, gedrongen stengels met dikke druppelvormige bladeren en gele bloemen.
- S. Album. Deze aantrekkelijke plant heeft dikke, naaldvormige blaadjes met een rode waas. De kleur varieert van wit tot witroze.
- S. Floriferum. Dit is een vrij grote sedumplant, waarvan de bladeren kartelranden hebben. De bloeistengels zijn vrij lang en hebben prachtige goudgele bloemen.
- S. Hispanicum. Deze plant heeft met zijn vrij lange, donkergroene lancetvormige bladeren wel wat weg van dennetakken. De bloemen hebben een roze kleur.
- S. Kamtschaticum. Een grote platte plant met ronde rozetten. De kleur is lichtgroen tot groen met een gele tekening op het blad.
- S. Reflexum. De aantrekkelijke, blauwgroene bladeren lijken veel op dennetakken. De bloemen hebben een gele kleur.
- S. Sieboldii. Van deze plant kunnen de stengels wel tot 20 centimeter lang worden, met halvemaan vorm en kartels. De bloemen van deze sedumsoort zijn felroze.
- S. Spurium. De bladeren zijn halvemaanvormig met karteltjes die in rozetten aan de stengels zitten. Deze soort heeft een groen met roze waas of is helemaal roze.