Gemeentelijke subsidie op jouw groendak?

Wat we je nu gaan vertellen zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het klimaat verandert. En het verandert snel. Zo kunnen veel rioleringen de fikse regenbuien die horen bij een klimaatverandering niet aan, met als gevolg een slechte afwatering en ondergelopen straten. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten druk bezig met duurzame maatregelen voor een beter milieu, waaronder het aanbieden van een subsidieregeling voor de aanleg van groendaken. Wist je bijvoorbeeld dat een groendak een groot deel van het regenwater opvangt en zo directe wateroverlast voorkomt? Jij blij, gemeente blij!

“De subsidie kan oplopen tot wel 50% van de totale kosten”

Hoe werkt dat precies?

Subsidie aanvragen

Vragen over de subsidieregeling? Laat het ons weten!

Wat heb je nodig?

  • Een ingevuld subsidieformulier van jouw gemeente.
  • Een offerte aanvraag van het bedrijf dat het groene dak levert en/of plaatst.
  • Een tekening van het desbetreffende dak incl. afmetingen.
  • Foto’s van het deelnemend dak.
  • Evt. een bouwkundig rapport indien het dak versteviging vereist.
  • Bij huur een ondertekend formulier van de eigenaar.

Groendaken voor ondernemers

In sommige gevallen kunnen ondernemers geen gebruikmaken van de gemeentelijke subsidie. Betekent dit dan einde groendak? Nee! Er zijn namelijk diverse fiscale regelingen die je kunt toepassen, waaronder de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Je betaalt dan minder belasting vanwege de investering die je doet in het milieu. Vraag de MIA binnen 3 maanden nadat je opdracht hebt gegeven om een groendak te laten plaatsen aan. Zo wordt de investeringsaftrek tijdig in behandeling genomen. Twijfel je of je recht hebt op subsidie? Check dit dan altijd bij je eigen gemeente.

Regeling verschillend per gemeente

Aangezien elke gemeente haar eigen manier heeft om de geldpotjes te verdelen, kan het voorkomen dat er in jouw gemeente geen subsidieregeling voor groendaken beschikbaar is. In dat geval moet je de volledige kosten zelf betalen. De meeste gemeenten waarbij sprake is van een subsidieregeling willen maximaal 50% meebetalen aan een groendak. Staat er in het reglement niet dat dit maximaal 50% van de aanschafkosten is? In dat geval mag je het bedrag volledig gebruiken voor het aanleggen van een groendak. Benieuwd of jouw gemeente een subsidieregeling heeft? Om het aanvragen van een subsidie extra makkelijk te maken, hebben we speciaal voor jou de deelnemende gemeenten op een rijtje gezet. Wanneer jouw gemeente hier niet tussen staat, kun je het beste contact opnemen met het loket subsidies. Zij helpen je graag verder. Heeft jouw gemeente wel een subsidieregeling, maar staat deze niet in de lijst? Laat het ons weten en help ons de lijst actueel te houden!

Subsidie groendak aanvragen
HEB JIJ TIPS OF MISSEN ER STEDEN? LAAT HET ONS WETEN.

Bekijk per provincie de subsidieregeling van jouw gemeente