Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 20 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Je kunt een groendak eigenlijk best makkelijk zelf plaatsen. Een groendak aanleggen kent 9 stappen. Bekijk hier een video van 5 min. met tekst en uitleg. Wil je de stappen rustig nalezen? Deze staan hieronder op een rij.

Instructies voor een traditioneel groendak

Hieronder lees je over de voorbereidingen en wat je moet doen na levering. Let op! Dit is de instructie voor de Lichtgewicht en Premium pakketten uit onze webshop.

zelf groendak aanleggen instructie

Voorbereidingen

  • Let op de veiligheidseisen waar je aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Wijs een locatie aan waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

• Zet de pallets met vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw.

• Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.

• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.

• Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

In 9 stappen zelf een groendak aanleggen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Je start met het schoonvegen van het dak van vuil en ander materialen. Bekijk of je dak niet beschadigd is. Zorg dat je dak helemaal waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden aan om wortelwerende folie te gebruiken ter bescherming van je dak.  Het is belangrijk dat je bij het plaatsen een overlap van 50 cm hanteert.

Plaatsen groendak 3

Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Bescherm jouw dak met beschermdoek. Plaats dit doek tot aan de rand, zorg voor een stukje overlap en dat alles goed aansluit.

Aanleg plaatsen groendak 4

Stap 4 – Aanbrengen drainage
Soms kan het handig zijn om de drainage op de grond op maat te snijden. Rol de drainagebanen tot aan de dakrand en zorg dat alles bedekt is. Snijd nooit op je dakbedekking zelf!

Groendak aanleggen 5

Stap 5 – Profielen plaatsen
Zorg dat de waterafvoer vrij is van folie, beschermdoek en drainagelaag. Gebruik een bolrooster of een bladvanger. Plaats de scheidingsprofielen tussen de 20 tot 30 cm van de rand van je dak. De L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.

Groendak plaatsen aanleggen

Stap 6 – Substraat aanleggen
Voor deze stap is het handig om een hark te gebruiken. Zorg dat je de daktuinsubstraat goed verdeeld en je de juiste hoogte hebt. De substraatlaag dient goed vochtig te zijn voordat je de sedummatten plaatst!

Aanleg plaatsen groendak

Stap 7 – Grind aanbrengen
Verdeel het grind tussen het profiel en de dakrand. Houd dezelfde hoogte aan voor de grindlaag als de hoogte van het scheidingsprofiel.

Plaatsen aanleggen groendak

Stap 8 – Sedummatten uitrollen
Rol de matten uit over de laag substraat. Leg het einde van de rol tegen de dakrand. Plaats een eerste paar centimenters en kijk of deze de juiste positie heeft, rol dan door. Je kunt de matten met een stevige kartelmes op maat snijden. Zorg dat er GEEN overlap is en dat de banen goed op elkaar aansluiten. Kale plekken kun je opvullen met reststukken.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 9 – Irrigeren 
Na het aanleggen van jouw sedum roof moet je deze gelijk goed vochtig maken totdat de substraat laag helemaal vol water zit. Dit zorgt voor een goede doorworteling van de sedum planten. Is er een erg droge periode, bevochtig dan het groendak regelmatig tijdens het aanleggen.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten aan

Ben je klaar om te beginnen met het aanleggen van je groendak? Dan is het tijd om de nodige producten in huis te halen! Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij groendak pakketten samengesteld. Bekijk en vergelijk ze hieronder zodat jij precies weet wat je nodig hebt.