Zelf een groendak aanleggen
Wist je dat je supermakkelijk je eigen groendak kunt aanleggen? Ja, ook als je geen groene vingers hebt is het plaatsen van een sedumdak iets wat je gewoon zelf kunt doen. Met onze aanleginstructies helpen we je graag op weg!
Instructies voor het plaatsen van een groendak
Kies je voor traditioneel of toch een lichtgewicht groendak? En ga je dan voor sedummatten of voor trays? Wat voor soort groendak het ook wordt, onze aanleginstructies nemen je stap voor stap mee in de richting van een mooi bloeiend dak vol groen! Let op, onze aanleginstructies zijn geschikt voor daken met een maximale dakhelling variërend van 10° tot 20°.
Aanleginstructies diverse groendak pakketten
Traditioneel groendak plaatsen
Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan van het meeste verkochte sedumdak, namelijk het traditionele groendak. De opbouw van dit type groendak bestaat uit een drainage met filtervlies, daktuinsubstraat en een sedummat, waarop wel 8 tot 12 soorten sedum te vinden zijn. Een traditioneel groendak is zeer geschikt voor platte daken, met een maximale dakhelling van 15°.
Voorbereidingen
- Let op de veiligheidseisen waar je aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
- Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
- Wijs een locatie aan waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
- Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.
Wat te doen na levering
• Zet de pallets met vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw.
• Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.
• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.
• Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.
In 9 stappen zelf een groendak aanleggen
Stap 1 – Schoonmaken
Je start met het schoonvegen van het dak van vuil en ander materialen. Bekijk of je dak niet beschadigd is. Zorg dat je dak helemaal waterdicht is.
Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden aan om wortelwerende folie te gebruiken ter bescherming van je dak. Het is belangrijk dat je bij het plaatsen een overlap van 50 cm hanteert.
Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Bescherm jouw dak met beschermdoek. Plaats dit doek tot aan de rand, zorg voor een stukje overlap en dat alles goed aansluit.
Stap 4 – Aanbrengen drainage
Soms kan het handig zijn om de drainage op de grond op maat te snijden. Rol de drainagebanen tot aan de dakrand en zorg dat alles bedekt is. Snijd nooit op je dakbedekking zelf!
Stap 5 – Profielen plaatsen
Zorg dat de waterafvoer vrij is van folie, beschermdoek en drainagelaag. Gebruik een bolrooster of een bladvanger. Plaats de scheidingsprofielen tussen de 20 tot 30 cm van de rand van je dak. De L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.
Stap 6 – Substraat aanleggen
Voor deze stap is het handig om een hark te gebruiken. Zorg dat je de daktuinsubstraat goed verdeeld en je de juiste hoogte hebt. De substraatlaag dient goed vochtig te zijn voordat je de sedummatten plaatst!
Stap 7 – Grind aanbrengen
Verdeel het grind tussen het profiel en de dakrand. Houd dezelfde hoogte aan voor de grindlaag als de hoogte van het scheidingsprofiel.
Stap 8 – Sedummatten uitrollen
Rol de matten uit over de laag substraat. Leg het einde van de rol tegen de dakrand. Plaats een eerste paar centimenters en kijk of deze de juiste positie heeft, rol dan door. Je kunt de matten met een stevige kartelmes op maat snijden. Zorg dat er GEEN overlap is en dat de banen goed op elkaar aansluiten. Kale plekken kun je opvullen met reststukken.
Stap 9 – Irrigeren
Na het aanleggen van jouw sedum roof moet je deze gelijk goed vochtig maken totdat de substraat laag helemaal vol water zit. Dit zorgt voor een goede doorworteling van de sedum planten. Is er een erg droge periode, bevochtig dan het groendak regelmatig tijdens het aanleggen.