GROENDAKEN ALGEMEEN

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Een ongeschreven vuistregel; kun je lopen op een dak, dan kan hij ook sedum dragen. Natuurlijk komt er best een extra gewicht op jouw dak te liggen. Twijfel je toch? Neem dan contact met ons op. Blijft de twijfel bestaan is het nog een optie inspectie uit te laten voeren. Dit wordt vaak ook nog eens deels vergoed door sommige gemeenten.

Krijg ik subsidie op mijn groendak?

In veel gemeenten zijn er subsidie-regelingen voor de aanschaf van een groendak en de kosten voor mogelijke inspectie. Ook in het geval als je dit vanuit een V.v.E doet. Vergoedingen kunnen oplopen tot 50% van het aankoopbedrag. Helaas is dit nog niet landelijk vastgesteld en dus overal verschillend. Bekijk hier de subsidies per gemeente.

Kan ik een groendak ook laten aanleggen?

Je kunt een groendak best makkelijk zelf plaatsen. Bekijk deze video maar eens. Wil je dit echter uitbesteden dan kan dit! Wij kunnen overal in Nederland een groendak plaatsen, in overleg ook op de waddeneilanden. Wij werken enkel samen met 1 partij welke is gespecialiseerd in het aanleggen van groendaken. Vraag er naar bij je offerte aanvraag of neem contact op voor prijzen en meer informatie.

Kan ik lopen op een groendak?

Ja, je kunt lopen op jouw groendak. Tenminste als je dit niet dagelijks doet, kan het geen kwaad. Bijvoorbeeld tijdens het bemesten van de vegetatie kun je prima even over je groendak lopen. Het enige waar sedum niet van houdt is als je er op gaat staan als het bevroren is.

Hoe goed isoleert een groendak?

Je mag een groendak geen isoleerde waarde toe kennen omdat dit erg verscheelt per jaargetijde. Wel heeft een groendak bepaalde voordelen en met name in de zomer. Het verlaagd de omgevingstemperatuur dus ook de ruimte onder het dak. Dit kan soms tussen de 4°C tot 7 °C graden koeler aanvoelen.

Wat zijn de voordelen?

Een groendak absorbeert regenwater, werkt brandvertragend, verlaagt de temperatuur, geeft meer rendement op je zonnenpanelen en vele gemeenten bieden subsidie. Teveel om op te noemen.

Klik op voordelen voor het volledige overzicht.

Wat kost een groendak?

De kosten hangen sterk af van jouw wensen en de hoeveelheid subsidie die je kunt krijgen. Voor een snelle kosten indicatie kun je het aantal meters invoeren bij een van onze totaalpakketten. De prijs is daarna zichtbaar in jouw winkelmand. Haal daar de beoogde subsidie vanaf en je hebt een richtprijs.

Hoelang gaat een groendak mee?

Een gemiddeld dak gaat zo’n 20 tot 25 jaar mee. Een groendak verdubbelt de levensduur tot ongeveer 40 – 50 jaar. Houd hier in ieder geval rekening mee. Is jouw dak sowieso aan vervanging toe, doe dit dan voorafgaand aan een groendak.

GROENDAK AANLEGGEN

Waar moet ik rekening mee houden?

Allereerst, kan jouw dak een groendak dragen? Kun je op een dak normaal lopen dan kan in de basis een groendak geplaatst worden. Bij twijfel kun je een inspectie uit laten voeren. Zorg dat je dak helemaal waterdicht is en geen beschadigingen heeft. Houd rekening met voldoende grind bij een lichtkoepel of luchtuitlaten.

Hoe breed en hoog moet de grindlaag zijn?

Wij adviseren een grindstrook tussen de 10 à 30 cm breed. De meest gebruikte breedte is 20 cm. Bij kleine daken kun je een rand van 10 cm toepassen. In bijna alle gevallen is de grindhoogte 6 cm hoog. Net zo hoog als de scheidingsprofielen.

Hoeveel grind heeft mijn groendak nodig?

Wij hanteren 6 kg grind per strekkende meter bij een grindstrook van 10 à 15 cm breed. Bij een regenwaterafvoer rekenen wij met 20 kg. Wil je een grindstrook van 30 cm creëren, dan zul je met plusminus 9 kg per meter rekening moeten houden.

Wanneer kun je sedum het beste planten?

In de basis kun je een groendak met sedum het hele jaar door aanleggen. De meest ideale perioden zijn wel het voor- en het najaar. Dan heb je de ideale omstandigheden voor plantengroei en ook de minste kans op uitdrogen. Plaats je een groendak in de zomer, zorg dan voor extra water.

ONDERHOUD GROENDAK

Hoeveel onderhoud heeft een groendak nodig?

Een groendak is onderhoudsarm dus dat betekend niet volledig onderhoudsvrij. Dit hangt af van de omstandigheden zoals bijv. hoge bomen in de naaste omgeving. Denk hierbij aan onkruidvorming welke verwijderd moet worden. Bij extreme droogte is het raadzaam om je groendak extra water te geven en 1x per jaar is bemesten een aanrader.

Moet ik een groendak water geven?

Nee, dit is in de basis niet nodig. In het eerste jaar na aanleg is het wel raadzaam om bij extreme droogte 1 à 2 keer per week water te geven. In de jaren erna kan jouw groendak iets verkleuren bij extreem warm weer. Maar later bloeit en kleurt jouw dak weer normaal.

Hoe moet ik mijn groendak bemesten?

De juiste hoeveelheid mest gelijkmatig verdelen over het oppervlak. De hoeveelheid per m2 staat vermeld op de verpakking. Wel is het van belang om te kijken of bemesten nodig is. Dit kun je zien als er mosvorming ontstaat of de vegetatie enigszins rood begint te kleuren. Wij adviseren 1x per jaar in het voorjaar te bemesten. Lees hier meer over onderhoud groendak.

Wat is noodzakelijk onderhoud aan mijn groendak?

Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje. Probeer 1 à 2 keer per jaar onkruid te verwijderen ook eventueel uit de grindlaag. Bemest jouw dak 1x per jaar gelieve in het voorjaar en houd je hemelwaterafvoer schoon van blad. Lees hier meer over onderhoud groendak.

SEDUM BEPLANTING

Heeft sedum kleurverschil?

Jazeker! Sedum is een natuurproduct en de kleur kan afwijken van foto’s en verwachtingspatroon. Maar wees gerust, omdat het om een natuurproduct gaat, kleurt jouw dak met het seizoen mee. Onderhoud jij af en toe netjes je groendak, dan groeit en kleurt jouw dak rustig door!

Wat is de Nederlandse benaming van sedum?

In Nederland heet sedum gewoon sedum, maar hiermee wordt vetkruid bedoeld. Vetkruid is een geslacht uit de vetplanten-familie Crassulaceae met vierhonderd tot vijfhonderd soorten. In het Duits worden de planten ‘Fetthennen’ genoemd en in het Engels praat men over ‘stonecrop’. Wil je er nog meer over lezen klik hier.