Wij merken de laatste tijd absoluut een trend in het gebruik van sedum planten in de tuin. Maar ook bedrijven laten het steeds vaker plaatsen in de bedrijfstuin of rondom het pand. Waarom? Het is onderhoudsarm, ziet er lekker groen uit en kan ook op taluds gebruikt worden. Er zijn dus tal van mogelijkheden om sedum als bodembedekker in te zetten. Daarvoor zijn wij druk bezig om alles hierover te bundelen op de pagina sedum bodembedekker. Hieronder lees je een korte samenvatting.

Bodem en hellingsgraad

Voordat je besluit alle materialen te bestellen is het raadzaam een goede inventarisatie te maken van de ondergrond en de hellingsgraad van het te bedekken gebied. Om te beginnen met de ondergrond. Is deze drainerend? Ligt er een klei laag onder? Dit is belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat. Op onze website staan 3 veel voorkomende situaties beschreven. Elke situatie heeft weer een andere benadering nodig. Bij schuine stukken is het bijv. zaak om gronddoek en de sedummatten met pinnen vast te zetten.

Talud met sedum planten 45 graden

Ook goed om te weten, je kunt de hoogte van de sedum planten enigszins sturen. Als je bijvoorbeeld de matten op een drainerende zandbodem plaatst zullen de plantjes minder hoog groeien. Plaats je onder het sedum een substraat laag van 10cm+ dan zullen de plantjes hier meer in wortelen en heb je kans dat deze een stuk hoger groeien. Op taluds overigens is het slim om een laag substraat over de matten te strooien na plaatsing. Zo bevorder je dat de plantjes goed hechten. Na enkele weken is alles weer helemaal groen.

Stappenplan: sedum planten in de tuin

Maar hoe pas je sedum dan toe in de tuin? Dan gaan we even uit van de meest voorkomende situaties zowel plat als schuin.

  1. Egaliseer de ondergrond
  2. Substraat laag (indien van toepassing)
  3. Plaats een worteldoek naar keuze
  4. Rol de sedum matten uit (waar nodig fixeren)
  5. Indien nodig afstrooien met substraat

Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Voor schuine ondergrond bieden wij een Type T mat welke extra bewapend is. Deze zijn speciaal hiervoor ontwikkeld. Net als de greenpins welke nodig zijn om de matten vast te zetten. Deze pinnen breken van zelf af over de tijd.

Stappenplan sedum bodembedekking in de tuin op een talud

Van klein naar groot met sedum in de tuin

Elke situatie is natuurlijk anders, maar weet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Sedum woekert vaak lekker om zich heen en daardoor heeft het een herstellend vermogen. Het blijft natuurlijk een natuurproduct en zal onderheven zijn aan weersomstandigheden en mogelijk slijtage bij veelvoudig er over lopen. Zo ontstaan er soms niet zulke mooie plekken. Af en toe wat onderhoud is daarom zeker aan te raden.

Sedum in de tuin klein

Ben je meer overtuigd om ook sedum in de tuin te plaatsen? Maar vind je het nog steeds lastig? Lees dan hier verder. Of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder met goed advies en denken met je mee. Bedankt voor het lezen!