Sedumplanten staan bekend om het feit dat ze erg veel aankunnen en relatief weinig onderhoud nodig hebben. Echter bestaat er niet zoiets als een onderhoudsvrij groendak. Wees gerust, met alleen liefde en aandacht kom je al een heel eind. Wanneer je dit 2 á 3 keer per jaar doet, zul je zien dat je groendak er het hele jaar perfect bij ligt!
Hoe ziet het onderhoud van een groendak er uit?
Het onderhouden van je groendak bestaat uit drie hoofdonderdelen:
- Onkruid verwijderen
- Bemesting
- Bewatering
Deze werkzaamheden zijn eenvoudig zelf uit te voeren én nemen niet veel tijd in beslag. Voor het onderhouden van je groendak is het mogelijk om er op te lopen. De beplanting is namelijk sterk genoeg om dat op te vangen. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet en ook niet wanneer de plantjes bevroren zijn om schade aan je groendak te voorkomen.
Aan de slag
1. Onkruid verwijderen
Het onkruid op groendaken bestaat veelal uit grassen en zaailingen van bomen. De groei hiervan begint in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit helemaal uitzaait, kun je daarom het beste vóór die tijd het onkruid wieden. Het scheelt je een hoop werk. Mochten er graspollen tussen zitten, dan kun je deze handmatig uit de bodem trekken. Het is geen probleem als je hierbij per ongeluk een stukje sedum meepakt! Dit kun je gewoon weer terugleggen, waarna het sedum vanzelf weer vastgroeit.
Heb je te maken met hardnekkig onkruid? Verwijder het dan met tuingereedschap dat speciaal hiervoor is bedoeld, maar kijk wel uit dat je het gereedschap niet te diep in de grond steekt. Je kunt hiermee de drainagelaag of dakbedekking beschadigen. Iets om rekening mee te houden.
We begrijpen maar al te goed dat onkruid verwijderen niet tot je favoriete bezigheden behoort. Toch raden we zeker aan om geen bestrijdingsmiddelen in te zetten. Dit kan namelijk de biodiversiteit aantasten. En dat is nou net wat een sedumdak zo uniek maakt. Schiet het onkruid nou echt de grond uit en hou je het niet meer bij; kies dan een biologisch middel. Gebruik dit alleen op het onkruid zelf en probeer zoveel mogelijk bij de sedumplantjes uit de buurt te blijven.
2. Bemesting
Zoals we eerder al zeiden: sedumplanten kunnen veel aan en zijn dus echte krachtpatsers. Met de juiste bemesting geef je de plantjes nét dat extra beetje power, met als resultaat: een mooi en gezond groendak. Het bemesten kun je het beste doen in april/mei en september/oktober.
Hiervoor kun je onze Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken. De opbouw van de lagen en de dikte van de substraatlagen van jouw dak bepalen hoeveel er bemest moet worden.We raden het af om gebruik te maken van standaard te verkrijgen meststoffen.
Deze zijn niet voor groendaken bedoeld. De samenstelling van de voedingsstof in onze eigen meststoffen zijn afgestemd op het sedum, de grassen en de kruiden. Zo ben je verzekerd van het beste eindresultaat.
Tip: Heb je je groendak bemest, spoel dan altijd nog even je tegels en de dakrand schoon. De mestkorrels zouden namelijk kunnen leiden tot verkleuring.
3. Bewatering
In tegenstelling tot andere planten, heeft sedum veel minder water nodig. Alleen bij langere periode van droogte is het nodig om je sedumdak geheel te voorzien van water.
Heb je een groendak aangelegd – of laten aanleggen – in een droge periode? In dat geval adviseren we om 3 dagen na de aanleg de plantjes flink veel water te geven. Verdere bewatering is niet meer nodig, tenzij er sprake is van een aanhoudende droogte.
Advies
Resten je er na het lezen nog vragen over het onderhoud van jouw groendak? Stel dan jouw vraag via onze contactpagina.