Een sedumdak: wat is het?

Een sedumdak, ofwel groendak, is simpelweg een een dak waar sedum op groeit. Sedum zijn opzichzelfstaande vetplantjes die zichzelf in stand kunnen houden en verder kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn deze plantjes zeer onderhoudsarm en dus perfect om op jouw dak te plaatsen. Bij de SedumSpecialist hebben we complete sedumpakketten voor particulieren en bedrijven die zelf een sedumdak willen realiseren. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

sedummatten kopen voor jouw groendak

Daarom kies je voor een sedumdak, alle voordelen op een rij

  1. Absorbatie: een sedumdak absorbeert water. Bovendien vertraagt het de afvoer van water naar de regenpijp en het riool, zuivert het regenwater en wordt het water door de sedum verdampt.
  2. Doe-het-zelf: middels onze sedummatten én aanleginstructie kun je eenvoudig zelf je eigen sedumdak aanleggen.
  3. Van CO2 naar zuurstof: de vetplantjes filteren fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof. Zo draag je met een sedumdak bij aan een schonere lucht.
  4. Lagere omgevingstemperatuur: naast water absorberen sedumplantjes ook voor 50% zonlicht. Daarnaast wordt het licht voor 30% gereflecteerd. Hierdoor hoeft je airco minder hard te werken op warme zomerdag. Wel zo handig.
  5. Hoger rendement op zonnepanelen: doordat sedum zorgt voor een lagere temperatuur op het dak, wordt het rendement op je zonnepanelen hoger.
  6. Dempt omgevingsgeluid: een sedumdak creëert een extra geluidsbarrière, waardoor je zowel binnen als buiten meer omgevingsrust hebt.

Lees hier alle voordelen van het hebben van een sedumdak.

Groene daken
Groene daken
Groene-daken

Onderhoud van een groendak

Hoewel sedumplantjes bijna onverwoestbaar en daardoor zeer onderhoudsarm zijn, bestaat er – helaas – niet zoiets als een onderhoudsvrij sedumdak. Maar laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘onderhoud’! Met alleen liefde en aandacht kom je al een heel eind. Het belangrijkste is om je afvoer in de gaten te houden zodat deze niet verstopt raakt. Verder worden de plantjes er blij van als je om de zoveel tijd het onkruid verwijderd en ze bij droogte bewaterd. Wil je je sedumdak mooi en gezond houden, dan kun je ze met de juiste bemesting nét dat beetje extra power geven. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Het aanleggen van je eigen sedumdak, hoe doe je dat?

Sedummatten op jouw sedumdak

Bekijk hier hoe je zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan je uit.

Sedumtray op jouw sedumdak

Wij zijn gestart met de verkoop van Sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Subsidie op groendaken

Soms krijg je wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde. Lees hier of jouw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie