Een combinatie van een sedumdak met zonnepanelen? Dat kan! En het is ook nog eens heel slim! Wist je namelijk dat zonnepanelen en sedumdaken elkaars werking flink versterken?

zonnepanelen en sedumdak

Hoger rendement

Het combineren van sedum en zonnepanelen op jouw groen dak zorgt er in de eerste plaats voor dat het rendement van je zonnepanelen wordt verhoogd. Dit komt doordat een sedumdak veel minder warm wordt dan een regulier dak. Zonnepanelen functioneren beter bij een lagere omgevingstemperatuur. Sedumdaken blijven koeler doordat het dak veel meer zonlicht reflecteert dan een regulier dak. Een sedumdak wordt soms de helft zo warm als bitumen/zwarte daken op een hete dag.

Door de hogere temperatuur van de bitumen/zwarte daken verliezen de zonnepanelen rendement. Daarnaast zorgen de sedumplantjes ervoor dat de lucht wordt gezuiverd door stof en andere verontreinigende deeltjes uit de lucht te filteren. Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van een sedumdak met zonnepanelen zorgt voor een verhoogd rendement van maar liefst 16%! Best een serieus verschil vind jij ook niet?

Sedumdak close up plantjes sedum

Biodiversiteit

Naast een hoger rendement zorgt de combinatie van een sedumdak en zonnepanelen ook voor meer biodiversiteit op je dak. Zonnepanelen zorgen namelijk voor een combinatie van wind, zon en schaduw op je groene dak. Door deze verschillen krijg je meer variatie, dus meer biodiversiteit. Sommige sedumplantjes houden immers meer van schaduw dan van de zon en zullen zich vestigen in de schaduwplekken onder de zonnepanelen. Zo ben je dus ook nog eens extra milieubewust bezig!

Behoud panelen

Mooi meegenomen is ook nog dat de lagere omgevingstemperatuur zorgt voor minder slijtage aan de zonnepanelen. Hierdoor gaan je zonnepanelen langer mee als ze op een dak met sedum liggen dan wanneer ze op een regulier dak zijn geplaatst.

Door het combineren van een sedumdak met zonnepanelen ben je dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook lekker bezig voor het milieu. Dubbel groen dus! Ga jij ook voor een dubbel groen dak?