Iedereen een groen dak

Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, is een mooie manier om je leefomgeving te verbeteren. Natuurliefhebbers, maar ook organisaties en gemeenten besteden steeds meer aandacht aan milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Daarom worden groene daken steeds populairder. Met een sedum rooftop lever je een bijdrage aan het milieu, bespaar je energie en geef je een woning meerwaarde. Dit zijn maar enkele voordelen van mos sedum dak. Bij de SedumSpecialist ontdek je wat sedumplantjes voor voordelen met zich meebrengen en hoe de opbouw van zo’n dak eruit ziet. Ben jij al langer geïnteresseerd in een groen dak? Twijfel niet langer en vraag direct een offerte aan!

sedummatten kopen voor jouw groendak

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak waar vegetatie op groeit. Dit is een bewust aangelegd en niet een gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid. Bij dit soort vegetatie kun je denken aan grassen, kruiden of vetplanten, maar je kunt het dak ook laten beplanten met heide of duinplanten. Daarnaast is het mogelijk om de begroeiing te combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval is er geen sprake meer van een groen dak, maar van een energiedak.

Er zijn veel voordelen die komen kijken bij het hebben van een groen dak. Om dit te realiseren heb je wel een dak nodig die hiervoor geschikt is. Heb je een dak met een hellingsgraad 1° tot 45°, dan is jouw dak prima geschikt voor een groen dak. Is de hellingsgraad groter dan 45°, dan moeten er in de meeste gevallen speciale technieken worden toegepast om ervoor te zorgen dat de diverse lagen van de sedum matten op hun plek blijven zitten. We kunnen twee soorten sedum daken onderscheiden, namelijk intensieve en extensieve groendaken.

Intensief groen dak

Bij een intensief groen dak is het dak voorzien van beplanting wat je ook in tuinen op de begane grond tegen komt. Ze worden dan ook niet voor niets daktuinen of plantendaken genoemd. De begroeiing van dit soort daken bestaat vooral uit planten, struiken, kruiden, grassen en in sommige gevallen zelfs uit bomen. Het is van groot belang dat de dakconstructie van intensieve groendaken stevig genoeg is. Bovendien vergen dit soort daken veel onderhoud, net als bij een normale tuin. Intensieve groendaken zie je veel bij grote bedrijfsgebouwen. Men wil op die plekken grote groene plantsoenen of daktuinen creëren. Het plaatsen hiervan moet dan ook door een professional gedaan worden. Hieronder lees je de belangrijkste kenmerken van een intensief groen dak.

Kenmerken

 • Intensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 4°;
 • De laagdikte is groter dan 20 cm;
 • Het gewicht van een daktuin is 200 kg/m². Hiervoor is een aangepaste dakconstructie nodig;
 • Er is een vergunning en controle nodig door een bouwkundige;
 • Je kunt op een daktuin lopen;
 • Een daktuin vergt veel onderhoud.

Extensief groen dak

In tegenstelling tot een intensief groen dak is een extensief groen dak een stuk gebruiksvriendelijker. Je komt dit soort sedumdaken veel tegen op woonhuizen en kleine bedrijfsgebouwen. De bergroeiing bestaat voornamelijk uit mossen, sedum en kruiden. Als je praat over een sedumdak zoals wij deze verkopen, dan bestaat een extensief groen dak volledig uit vetplantjes, ofwel sedum, in meerdere soorten.  Het grootste voordeel van dit soort groendaken, is dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Vetplantjes zijn namelijk echte krachtpatsers. Daarnaast is dit type dak goedkoper en eenvoudiger te installeren.

Kenmerken

 • Extensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° to 45°;
 • De laagdikte is kleiner dan 20 cm;
 • Het gewicht van een sedumdak is 40 tot 110 kg/m²;
 • Er is geen vergunning nodig, maar wel een controle door een bouwkundige;
 • Je kunt op een extensief groen-dak lopen, mits je dit niet te vaak doet;
 • Dit type groen dak is onderhoudsarm;

Wat is beter, een intensief of extensief groen dak?

Bij het kiezen van een groen dak moet je uitgaan van je voorkeuren. Hierin bestaat immers geen goed of fout. Wil je liever mossen en vetplantjes, dan kun je het beste kiezen voor een extensieve sedumdakbedekking. Gaat je voorkeur eerder uit naar beplanting als grassen, struiken en zelfs bomen, dan is een intensief groen dak meer iets voor jou. Dit type dak is wel duurder en zwaarder, dus daarbij is het van belang dat je weet dat je dak dit gewicht aankan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een intensief groen dak alleen geschikt is voor platte daken (1° tot 4°). Al met al zijn er veel verschillende aspecten waar je aan moet denken. Gelukkig kun je ook de SedumSpecialist om advies vragen. Wij helpen je graag bij het kiezen van een groendak die bij jou past.

Extensief groendak sedum premium pakket

Wat kost een dak met sedum?

De kosten van een groen dak is afhankelijk van een aantal dingen. De prijs is ten slotte gebaseerd op jouw wensen en de hoeveelheid subsidie die je kunt krijgen. Gemiddeld zijn de kosten voor een dak met sedum zo’n €40 à €200 per m², maar dit is niet leidend. Wil je toch een snelle indicatie van de kosten? Voer dan het aantal meters in bij een van onze totaalpakketten en je ziet de totaalprijs in je winkelmand. Vervolgens haal je hier de beoogde subsidie van af en dan heb je een richtprijs. Benieuwd hoeveel subsidie je kunt krijgen? Neem dan een kijkje op onze subsidie pagina.

De voordelen van groene daken

Naast dat een groen dak een milieubewuste keuze is en fraai oogt, zijn er tal van voordelen waar je van profiteert! Bekijk hier alle voordelen.

Absorbatie

Een groen dak is een kei in het absorberen van regenwater en zorgt ervoor dat dit vertraagd wordt afgegeven. Zo wordt tijdens een flinke hoosbui het riool minder belast.

Zet CO2 om in zuurstof

De sedumplantjes op het dak zorgen ervoor dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Vervolgens zetten ze COom in zuurstof. Zo draag je bij aan een schonere lucht.

Lagere omgevingstemperatuur

Wist je dat sedum voor 50% zonlicht absorbeert en voor 30% reflecteert? Hierdoor blijft de omgeving koeler en hoeft je airco minder hard te werken op warme dagen.

Hoger rendement op zonnepanelen

Doordat je groen dak de omgevingstemperatuur verlaagt, heb je lagere energiekosten en dus hogere rendement op je zonnepanelen.

Dempt omgevingsgeluid

Een dak vol sedum fungeert als geluidsbarrière rondom je pand, met als gevolg meer rust zowel binnen als buiten.

Verlengt de levensduur van je dak

Onze sedum matten beschermen je dak tegen zon, wind, regen en hevige temperatuurwisselingen. De levensduur kan zo wel verdubbeld of zelf verdrievoudigd worden.

Jouw groen dak in detail,
hoe wordt het opgebouwd?

Van plan een groen dak aan te (laten) leggen? Wij laten je graag zien hoe jouw dak vol sedum wordt opgebouwd

Heb jij geen groene vingers? Zelfs dan is het niet ingewikkeld om zelf een groendak aan te leggen. Wat wel een vereiste is om jouw sedumdak project te laten slagen is een goede voorbereiding.

“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groene daken”

Het succes van een groen dak zit ‘m vooral in het weten van de belangrijkste details. Zo voorkom je dat jouw groene avontuur een teleurstelling wordt.

Opbouw van een groen dak

Groendaken worden veelal als volgt opgebouwd:

 1. Beschermdoek: met beschermdoek raakt jouw dakbedekking niet beschadigd.
 2. Drainage: het overschat aan water wordt afgevoerd door de drainage. Deze laag komt direct op de dakbescherming.
 3. Wortelwerende folie: door deze derde laag kan de wortelgroei je dak niet beschadigen.
 4. Substraatrol: in deze laag kan het sedum gaan wortelen. Daarnaast is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
 5. Vegetatiemat: dit vormt de bovenste laag van jouw groen dak. Op deze laag groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.

In de praktijk wordt de opbouw van een sedumdak steeds iets anders uitgevoerd. Dit is vooral van toepassing als jouw dak anders is dan die van de buren, bijvoorbeeld bij een hoekhuis. Zo kan de hellingsgraad hoger zijn of de dakconstructie steviger. De hellingsgraad en het draagvermogen zijn dan ook de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden voor je over gaat tot de aanschaf van een groendak.

De hellingsgraad en het draagvermogen van je dak wordt ook wel de uitvoeringsdetaillering genoemd. Wanneer je een plat dak hebt, ziet de opbouw er anders uit dan bij een schuin dak. Daarnaast is er ook nog onderling verschil tussen een hellingsgraad van 15°  en 25°. Dit geldt ook voor het draagvermogen van je dak. Want kan je dak 50kg per m² dragen of was het toch 70kg per m²? Voordat je een sedumpakket aanschaft is het belangrijk om dit soort details op een rijtje te zetten.

Zelf een groen dak plaatsen, hoe doe je dat?

Traditioneel groen dak zelf leggen

Bekijk hier hoe je zelf een traditioneel groen dak plaatst. Deze handige video van 5 minuten legt het volledig aan je uit.

Binnenkort starten wij met cassettes

Wij starten eerdaags met de verkoop van Sedumtrays ook wel cassettes genoemd. Deze zijn makkelijk te plaatsen, kijk maar.

Liever laten aanleggen?

Groene daken
Groene daken
Groene-daken