De meeste gestelde vraag in onze mailbox; kan ik een sedumdak op mijn dak plaatsen? Een dak groen maken is helemaal niet zo moeilijk, maar zeker weten of jouw schuur, aanbouw of opbouw het kan dragen, dat is andere koek. Om jou als lezer een handje op weg te helpen schrijven we in deze blog over het gewicht van sedum, soorten daken en dakbedekking.

“Elk plat of schuin dak tot 25 graden is geschikt voor sedum. Of het dak dit kan dragen hangt af van de constructie. Gemiddeld gezien kan een plat dak 60 tot 65 kg per m2 dragen. Dan is er ook al rekening gehouden met variabele factoren als sneeuwval”

We starten deze blog met grind, dit wordt nog steeds toegepast als balast op daken. Een dikke grindlaag van minimaal 5 cm weegt al gauw net zo zwaar als een nat lichtgewicht groen dak. Dus ligt er nu al een grindlaag dan verschilt dit dus niet in gewicht. Kies je een dikker pakket is het weer een ander verhaal. Je moet namelijk, ook al komt het nauwelijks voor, rekening houden met sneeuwval.

Kan jouw dak een sedumdak dragen?

Hier vast enkele aandachtspunten:

 • De dakbedekking moet uiteraard waterdicht zijn;
 • De rand van je dak moet hoog genoeg zijn, let op de pakkethoogte;
 • Let bij de pakketkeuze op de dakhelling van max 25°;
 • Grind moet je altijd eerst verwijderen;
 • Zink niet in contact laten komen met sedum planten;
 • Staat er water op het dak? Niet meer dan 2 cm;
 • Zijn er voldoende hemelwaterafvoeren aanwezig;
 • Staat jouw dak enkel in de schaduw overleg dit dan met onze specialist;
 • Een groen dak kan niet op golfplaat materiaal geplaatst worden, wel met nodige maatregelen;
 • 8 van de 10 daken zijn geschikt voor een lichtgewicht groen dak;
 • Dakconstructie met EPDM, PVC, beton of bitumen voldoen;

Bereken het gewicht voor je sedumdak

Bereken de draagkracht van jouw dak

Vaak wordt de vuistregel gehanteerd; kun je op een dak lopen dan kan er ook een sedumdak geplaatst worden. Nu kun je dit niet altijd makkelijk uitvoeren, je zal net je ladder hebben uitgeleend. Daarnaast slaapt het toch een stuk beter als je iets zekerder bent van je zaak. Nu is de grind tip wel een goede, maar wat als je geen grindlaag hebt? Dat wordt een rekensom!

Kun jij de balken constructie zien, of heb je tekeningen? Dan kun je met onderstaande gegevens uitsluitsel geven. De platen op je dak zullen minimaal 18 mm dik moeten zijn en dakbedekking bevatten. Verder zit er 60 a 61 cm tussen het hart van de balk en de balken ernaast. Verder kijken we nog naar de dikte en hoogte van de balk voor de overspanning. Met onderstaande verhouding heb je een draagkracht van 64-65 kg m².

Minimale lengte balken overspanning om een groendak te kunnen dragen:

 • 2 meter overspanning  > 3,8 cm dik  en 14,5 cm hoog
 • 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog
 • 3 meter overspanning >  5,8 cm dik en 17 cm hoog
 • 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50 cm hoog

Wil je het echt uitluiten dan is het raadzaam om een constructeur in te schakelen. Weet wel, dit is echt een specialisme. Aannemers doen dit vaak ook niet zelf en huren hier iemand voor in. Een gediplomeerd constructeur is via internet prima te vinden. Of laat dit direct uitrekenen tijdens de bouw van een schuur of nieuwe aanbouw.

Let op het totaalgewicht van je groene dak

Misschien wel de belangrijkste factor bij de vraag of jouw dak geschikt is voor een sedumdak, is het gewicht. Bij het bepalen van het gewicht speelt het soort en de dikte van de substraat­laag een grote rol. Hoe dikker deze laag is, hoe hoger het gewicht. Wil je het gewicht van een sedumdak uitrekenen? Dan kun je het beste uitgaan van het zwaarste scenario, het scenario waarin een groendak verzadigd is. Vergelijk de verzadigde gewichten van onze pakketten voor groene daken.

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Dakbedekking en een sedumdak

Wat voor dakbedekking ligt er nu op jouw dak? En wat betekent dat voor een sedumdak?

Bitumen

De meest voorkomende is toch wel het donkergrijze bitumen dak. Bij een dak ouder dan 10-15 jaar moet je het dak goed inspecteren op lekkage en/of oneffenheden. Het kan raadzaam zijn het dak duurzaam te vervangen met bijv. EPDM. Is het dak duidelijk wat jonger, dan is het raadzaam wortelwerende folie aan te brengen. Met een sedumdak verleng je overigens de levensduur van je dakbedekking. 😉

EPDM/PVC

Deze materialen zijn gemaakt van synthetisch rubber en hebben een duurzame werking. Het materiaal kan 50 tot 60 jaar mee. Dit kun je verlengen door het plaatsen van een sedumdak. Deze dikke rubber laag is wortelbestendig en heeft dus geen extra folie nodig. Het opnieuw bedekken van jouw dak met PVC of EPDM kost ongeveer €30 – €50 per m2.

Watervast beton

Dit zal niet vaak voorkomen maar in het geval van watervast beton is het niet nodig om folie te plaatsen ter bescherming van de dakbedekking. Zorg wel dat de opstaande rand hoog genoeg is. Een grindrand zal in dit geval niet nodig zijn.

Nog steeds onduidelijk en vragen? Stel ze gerust!