Je hebt een waanzinnig toffe schuur of aanbouw laten plaatsen en je wilt daar een sedumdak op aanleggen. Wat nu? Bij de bouw had je hier al rekening mee kunnen houden, maar wees gerust: er is altijd een oplossing, mocht je dat niet hebben gedaan. In deze blog nemen we je in 10 stappen mee richting een mooi bloeiend sedumdak.

1. Dakconstructie

Laten we even beginnen met het volgende feitje over lichtgewicht daken. Eigenlijk alle nieuwbouw, inclusief schuurdaken, zijn sterk genoeg om een lichtgewicht sedumdak te dragen. Daarnaast hanteren we de regel: kun je op je dak lopen, dan kan het ook een groendak dragen. Twijfel je toch, kijk dan of de balkenstructuur zichtbaar is. Met de afmetingen is uit te rekenen hoeveel een dak kan dragen. Een lichtgewicht pakket weegt nat tussen de 45 kg en 55 kg. Wil je een dikker groen dak, dan kun je ook een dak creëren wat 85 kg tot 100 kg weegt. Kortom, zoek uit hoeveel jouw dak kan dragen.

2. Dakbedekking

Wat ga je als dakbedekking gebruiken of wat ligt er nu op je dak? Het is belangrijk om te weten of dit wortelwerend materiaal is. EPDM is bijvoorbeeld wortelwerend van zichzelf. Maar het meest voorkomende, bitumen, is dat van zichzelf niet. Zink, wat vaak gebruikt wordt in de dakrand of langs muren, heeft niet zo’n goede werking op de zuren van sedum. Dit is ook goed om in de gaten te houden. Plaats hierlangs sowieso een grindrand. Belangrijke informatie vooraf dus!

3. Dakrand (trim)

Hoe hoog is jouw dakrand (trim)? Wij geven bij al onze pakketten weer hoe hoog de totale dikte is. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden om niet een pakket te kiezen wat hoger is. Je kunt wel een paar cm opvangen met een schuine grindrand, maar je wilt voorkomen dat je tegen de lagen aan kijkt. Daarnaast wil je als je met los substraat werkt waarschijnlijk niet dat dit wegspoelt. Om dit tegen te gaan kun je scheidingsprofielen gebruiken. Bij het lichtgewicht pakket en de sedumtrays is dit niet per se nodig. Heb je helemaal geen dakrand? Dan kun je een dakrandprofiel bevestigen met speciale kit.

Sedumdak foto's van klanten

Klant foto: “Kijk, zo mooi in bloei”

4. Regenwaterafvoer

Wij horen vaak de term ‘mos sedum’. Dit is niet correct! Mos wil je eigenlijk juist voorkomen omdat dit sedum kan verdringen. Mos ontstaat op vochtige plekken. Daarom raden wij aan om op daken waar meer dan 2 cm water op blijft staan geen sedumdak te plaatsen. Het wordt te nat, waardoor mosgroei de overhand krijgt en dat is zonde. Het regenwater moet dus weg! Maar je wilt ook niet dat er vuil in je afwatering terecht komt. Zorg dus ook altijd voor een bolrooster of een bladvanger om dit te voorkomen.

5. Situatieschets + subsidie

Je hebt de basis informatie in de pocket. Nu is het tijd voor afmetingen en een helder plan. Wat is de binnenmaat in lengte en breedte? Zijn er obstakels? Hoe groot wil jij de grindrand maken? Via onze download pagina kun je schaaltekeningen downloaden. Hiermee maak je makkelijk een situatieschets. Dit is handig voor ons, maar ook steeds meer gemeenten vragen hierom. Twee vliegen in 1 klap.

6. Vierkante meters

De vierkante meters reken je uit door de lengte x de breedte te doen (4 x 4 = 16 m²). Reken ook de omtrek uit voor de grindrand. Dit is lengte + lengte + breedte + breedte (4 + 4 + 4 + 4 = 16 meter). Met deze gegevens kun jij straks supermakkelijk je folie, beschermdoek, grind en sedum pakket bestellen. Houd wel rekening met enige snijverlies. Liever iets te veel sedum dan een dure nalevering. Bij twijfel kunnen wij natuurlijk altijd even meekijken. 😉

7. Folie + grind

Heb je een bitumen dak? Dan wil je wortelwerende folie gebruiken. Deze folie komt op een rol van 4 meter. Dat betekent dat als je 1 meter bestelt, je een stuk ontvangt van 1 x 4 meter dus 4 m². Je zult dus even moeten stoeien met een dak wat aan 1 kant langer is dan 4 meter. Je bestelt al gauw wat meer omdat je ook rekening moet houden met 50 cm overlap. Wat betreft grind hanteren wij een slimme formule. Bij een 10 cm brede grindrand (voorbeeld dak 25 m²) krijg je de volgende rekensom: 25 x 0.10 x0,06 / 0,0167 = 8,98. Dit zijn dan 9 zakken grind. Rond altijd naar boven af. Voor een regenwaterafvoer of luchtafvoer rekenen wij met 10 kg grind dus een halve zak.

Sedumdak before and after

Klant foto: Before & After

8. Pakket keuze

Nu heb je nagenoeg alle informatie die nodig is om een groen dak keuze te maken. Veel van onze klanten hebben als voornaamste reden een groene uitstraling en kiezen dan vaak voor een lichtgewicht pakket of tray. Anderen willen een dikker dak (net zo mooi) en gaan voor de Click ‘n Go trays of het premium pakket. De trays zijn in deze handzaam, makkelijk te verplaatsen en vervangbaar. Kom je er echt niet uit dan mag je altijd even bellen. 😉

9. Nog meer nodig?

MEST! Het blijven natuurlijk plantjes. Zeker na het aanleggen van een sedumdak, naast goed water geven, helpt het om het dak minimaal 1 keer te bemesten. Wedden dat twee weken later alles er fier bij staat? Dan heb jij  nu eigenlijk de basis om een groen dak te realiseren. Vergeet niet dat alles nog wel op je stoep afgeleverd moet worden. Onze pakketen worden besteld op pallets per vrachtwagen.

10. Bestel in de webshop

Als het goed is heb je nu alles op een rij en kun je stapsgewijs de materialen in jouw winkelmand plaatsen. Vind je het allemaal toch nog wat spannend, dan kun je ook met deze informatie een offerte aanvragen. In het geval van een subsidieaanvraag is dat sowieso geen overbodige luxe, gezien sommige gemeente hierom vragen. En was dit artikel toch nog wat onduidelijk? Bel: 085–1305 495 Dan legt de SedumSpecialist het haarfijn aan je uit!

 


NIEUW! Koen en Wouter plaatsen lichtgewicht trays

Wil jij ook zo’n groen dak? Dat kan!

Vraag een offerte aan of bestel gemakkelijk via onze webshop. Zit je vol met vragen en wil je liever mailen of bellen? Neem dan gerust contact op via info@sedumspecialist.nl of bel naar 085 1305 495 wij staan je graag te woord.