De meest gestelde vragen hier op kantoor luiden op dit moment; “kan ik nu plaatsen?” of “wat is de juiste periode om te plaatsen?” Het zal je wellicht verbazen, maar het najaar is de ideale aanlegperiode, net zoals bij de aanleg van tuinen. Waar moet je op letten en waarom juist het hele jaar door? Je leest het hieronder.

Najaar, dé ideale periode

Waarom aanleggen in de herfst en winter? De groei van sedum staat nagenoeg stil waardoor de matten en cassettes veel minder last hebben van weersinvloeden (verbranden en verdrogen is niet mogelijk). Zodra in het voorjaar de plantjes weer gaan groeien wordt er gestart met het aanmaken van nieuwe wortels. Dit komt de aanhechting ten goede. Tevens is het plantje afgehard in het voorjaar waardoor deze weer beter tegen de droogte en zon kan.

Sedumdak kleuren in de herfst

Herfstkleuren en een warm najaar

Dit jaar is toevallig de warmste oktobermaand sinds jaren. En het lijkt erop dat ook deze winter niet al te streng zal zijn. Je kunt dus gerust aan de slag op je dak. Het is ook niet bloedheet dus het uitvoerend werk zal een stuk makkelijker verlopen. Geef je sedumdak dus nog twee maandjes extra om te aarden/wortelen richting de feestdagen. Het kan gewoon! Zie hierboven verschillende sedum soorten in de herfst.

Net als met tuinaanleg is het najaar perfect

In het najaar zijn vegetatiematten door regenval op de kwekerij bij levering vochtiger – en dus zwaarder – dan in andere seizoenen. Daarnaast staat de wortelgroei van Sedum in het najaar stil. Bij onvoorzichtig óf zeer snel uitrollen, bestaat de kans dat er stukjes vegetatie loslaten. Een beetje voorzichtig zijn dus. 😉

Aanleginstructies in het najaar – beetje voorzichtig

  • Leg de vegetatiemat bij de start van de aanleg altijd met de flap op de grond.
  • Rol de mat rustig en gecontroleerd uit.
  • Bemest de vegetatiematten direct na installatie met Sedum conditioner. Strooi 1 kg per 40 m².

Sedumdak in de winter met sneeuw

Winter Wonderland & Sedum?

Sedum is sterk en overleeft de winter prima! Nu zijn de winters in Nederland de laatste jaren niet zo streng. Je kunt dus nagenoeg het hele jaar door een sedumdak plaatsen. Echter, is er vorst aan de grond dan raden wij het toch af. Nou werkt het ook niet zo lekker met een dikke laag sneeuw, dus dan zul je de aanleg heel even moeten uitstellen. Voor de beste aanhechting van de wortels kun je een sedumdak ook in het vroege voorjaar plaatsen.

 

Wil jij ook zo’n sedumdak? Dat kan!

Vraag een offerte aan of bestel gemakkelijk via onze webshop. Zit je vol met vragen en wil je liever mailen of bellen? Neem dan gerust contact op via info@sedumspecialist.nl of bel naar 085 1305 495. Wij staan je graag te woord.


NIEUW! Roderick & Wouter plaatsen een Traditioneel Sedumdak

Gerelateerde berichten