Iedereen een groendak

Sedumdaken worden alsmaar populairder. Naast particulieren, zijn ook steeds meer organisaties en gemeenten die aandacht besteden aan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering enthousiast. Ben jij inmiddels ook al klaar om de stap te nemen, maar vraag je je wel een beetje af hoe het allemaal in z’n werk gaat? Hier bij de SedumSpecialist vind je alle informatie die je moet weten om jouw groendak tot een succes te maken. Heb jij geen overtuiging meer nodig, dan kun je natuurlijk ook meteen een offerte aanvragen!

Inhoud

  • Wat is een groendak?
  • De details van jouw sedumdak, hoe ziet de opbouw eruit?
  • De voordelen van groene daken
  • Wat kost een sedumdak?
  • Zelf een groendak aanleggen
  • Liever laten aanleggen?
  • Onderhoud groendak
informatie groendak

Wat is een groendak?

Heb je een groendak, dan wil dat zeggen dat er op jouw dak een bepaald soort vegetatie groeit. Dit kunnen grassen, kruiden of vetplanten zijn, maar de beplanting kan ook bestaan uit heide of duinplaten. Je kunt er zelfs voor kiezen om de begroeiing te combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreken we niet meer van een sedumdak, maar een energiedak.

Sedumdaken zijn uitermate geschikt voor daken met een hellingsgraad van 1° tot 45°. Bij een hellingsgraad groter dan 35° zijn er vaak speciale technieken nodig om ervoor te zorgen dat de lagen van een sedummat op hun plek blijven zitten. Ga je voor een groen dak, dan zijn er twee soorten te onderscheiden, namelijk een intensief en een extensief sedumdak.

Intensief groendak

Een intensief groendak wil zeggen dat het dak bestaat uit beplanting die je ook in tuinen op de begane grond tegenkomt. Ze worden daarom ook wel daktuinen of plantendaken genoemd. Je vindt hier vooral planten, struiken, kruiden, grassen en soms zelf bomen. Een stevige dakconstructie is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast is het goed om te weten dat dit soort daken veel onderhoud nodig hebben, net als bij een normale tuin.

Kenmerken

  • Intensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 4°.
  • De laagdikte is groter dan 20 cm.
  • Het gewicht van een daktuin is 200 kg/m². Hiervoor is een aangepaste dakconstructie nodig.
  • Er is een vergunning en controle nodig door een bouwkundige.
  • Je kunt op een daktuin lopen.
  • Een daktuin vergt veel onderhoud.

Extensief groendak

Bij een extensief groendak bestaat veelal uit mossen, sedum en kruiden. Een sedumdak zoals wij deze verkopen heeft alleen vetplantjes, ofwel sedum, als begroeiing. Een voordeel van dit soort groene daken, is dat ze zeer weinig onderhoud nodig hebben. Vetplantjes staan namelijk bekend als echte krachtpatsers. In tegenstelling tot intensieve groendaken, is dit type dak lichter, goedkoper én makkelijker te realiseren.

Kenmerken

  • Extensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 45°.
  • De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
  • Het gewicht van een sedumdak is 40 tot 110 kg/m².
  • Er is geen vergunning nodig, maar soms is wel controle door een bouwkundige.
  • Je kunt op een extensief groendak lopen, mits je dit niet te vaak doet.
  • Dit type groendak is onderhoudsarm.

Een intensief of extensief sedumdak, wat is beter?

Bij het kiezen van een groen dak is er geen sprake van goed of fout, maar meer van persoonlijke voorkeur. Wil jij liever een dak met mossen en vetplantjes, waar je verder niet veel naar hoeft om te kijken? Dan is een extensief groendak jouw perfecte match. Als jouw voorkeur uitgaat naar een rijk beplant dak met onder meer grassen, struiken of bomen, dan is een intensief groendak meer geschikt. Dit type dak is echter een stuk zwaarder, dus het is belangrijk om van te voren te weten of jouw dak dit aankan. Verder zijn alleen platte daken met een hellingsgraad van 1° tot 4° geschikt. Kortom, er zijn veel elementen waar je goed over na moet denken. voor je aan een sedum dak begint. Gelukkig staat het team van de SedumSpecialist voor je klaar met persoonlijk advies. Wij informeren je graag over de soorten groene daken en denken mee met wat voor jouw project de beste keuze is!

Sedumdak tips
groen-dak-specialisten

De details van jouw sedumdak,
hoe ziet de opbouw eruit?

Benieuwd hoe jouw sedumdak in elkaar steekt? Wij leggen het je uit. 

Wist je dat het aanleggen van een sedumdak op je woning, schuur of kantoorpand helemaal niet zo ingewikkeld is? Je kunt er zelfs eigenhandig mee aan de slag. Ook als je geen ervaren tuinder bent, is een groendak zo gepiept. Je belt gewoon de SedumSpecialist en je kunt achterover gaan zitten! Alhoewel… om van je groendak écht een succes te maken, is een goede voorbereiding wel handig.

“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groendaken”

Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de belangrijkste details. Op deze manier voorkom je dat jouw dak vol sedum een teleurstelling wordt.

Opbouw van een groendak

Over het algemeen ziet de opbouw van groene daken er als volgt uit:

  1. Wortelwerende folie: de naam zegt het al, het folie weert de wortels af en voorkomt schade aan het dak.
  2. Beschermdoek: een beschermdoek zorgt ervoor dat je dakbedekking niet beschadigd raakt.
  3. Drainage: deze laag komt direct op de dakbescherming en helpt het overschot aan water afvoeren.
  4. Substraatrol: Naast dat deze laag geschikt is om veel water op te slaan, is het ideaal om voor de sedumplantjes in te wortelen.
  5. Vegetatiemat: dit is de bovenste laag van je sedumdak en biedt plek aan zo’n 6 tot 8 soorten sedum.

De lagen van een groendak mogen dan duidelijk zijn, in de praktijk ziet het er vaak net iets anders uit. Dit is vooral het geval wanneer jouw dak anders is dan dat van de buren. Bijvoorbeeld omdat het dak een hogere hellingsgraad heeft of omdat het meer gewicht kan dragen. Deze twee aspecten, de hellingsgraad en het draagvermogen, zijn dan ook de belangrijkste zaken om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om een sedumdak aan te schaffen.

De hellingsgraad en het draagvermogen van het dak worden ook wel de uitvoeringsdetaillering genoemd. Heb je een plat dak, dan wordt je groene dak logischerwijs anders opgebouwd dan wanneer je een schuin dak hebt. Daarbij is er ook nog verschil tussen een hellingsgraad van 15° en 25°. Ditzelfde geldt ook voor het gewicht wat jouw dak aan kan. Want was dat 50kg per m² of toch 70kg m²? Je zult snappen dat deze details belangrijk zijn om uit te vogelen voor dat je enthousiast een sedumpakket besteld.

De voordelen van groene daken

Het hebben van een groendak heeft meerdere voordelen, zowel op economisch, ecologisch én maatschappelijk vlak. Zo heeft een sedumdak een positieve invloed op de luchtzuivering, biodiversiteit en de levensduur van je dak. Bovendien zorgt het voor een hoger rendement op je zonnepanelen en een brandwerende laag. Bekijk hier alle voordelen van een sedumdak.

Absorbatie

Een groendak absorbeert regenwater, waardoor water vertraagd wordt afgegeven. Op deze manier wordt her riool minder belast tijdens een flinke hoosbui.

Zet CO2 om in zuurstof

Sedumplantjes hebben het vermogen fijnstof uit de lucht te filteren. De CO2 zetten ze om naar zuurstof. Met een groendak draag je dus bij aan een schonere lucht.

Lagere omgevingstemperatuur

Sedum kan wel tot 50% zonlicht absorberen en 30% reflecteren. De omgevingstemperatuur blijft zo koeler, waardoor je airco tijdens warme dagen minder hard hoeft te werken.

Hoger rendement op zonnepanelen

Door de verlaagde omgevingstemperatuur, zijn je energiekosten lager en daardoor het rendement op je zonnepanelen hoger.

Dempt omgevingsgeluid

Een dak vol sedum fungeert als perfecte geluidsbarrière. Zo creëer je meer rust, zowel binnen als buiten.

Verlengt de levensduur van je dak

Doordat de sedumplantjes je dak beschermen tegen zon, wind, regen en hevige temperatuurwisselingen, kan de levensduur van je dak wel verdubbeld of zelfs verdrievoudigd worden.

Wat kost een sedumdak?

Oké, een groendak heeft dus veel voordelen, maar wat kost zoiets nou precies? Kies je voor de aanschaf van een sedumdak, dan kun je rekenen op een prijs van gemiddeld zo’n €40 à €200 per m². Toch kunnen de uiteindelijke kosten hiervan afwijken. De prijs is namelijk niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, maar ook van de hoeveelheid subsidie waar je recht op hebt. Bekijk een indicatie van je kosten door het aantal meters bij een van onze pakketten in te vullen. De totaalprijs vind je in je winkelmand. Haal hier vervolgens de beoogde subsidie van af en je hebt een richtprijs voor jouw sedumdak.

Gemeentelijke subsidie op jouw groendak

De klimaatverandering is een feit. Door de fikse regenbuien, die veel rioleringen niet aan kunnen, krijgen we te maken met slechte afwatering en ondergelopen straten. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die het belangrijk vinden om aandacht te besteden aan duurzame maatregelen voor een beter milieu. Hieronder valt ook het aanbieden van subsidies voor de aanleg van groene daken. Deze subsidie kan wel oplopen tot 50% van de totale kosten! Want als je goed hebt opgelet, weet je nu dat een sedumdak regenwater absorbeert en zo directe wateroverlast voorkomt. Een win-win-situatie dus! Bekijk snel wat de subsidieregeling in jouw gemeente is.

Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 20 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Hebben we je op basis van bovenstaande informatie overtuigd en ben jij enthousiast geworden over een eigen groendak? Dat is goed nieuws! Want als je goed hebt opgelet weet je dat het aanleggen van je eigen sedumdak helemaal niet zo moeilijk is! Met bijvoorbeeld deze instructievideo ben je binnen no-time klaar. Ben je niet gezegend met groene vingers, dan kun je natuurlijk ook op je gemak ons stappenplan doorlezen.

Liever laten aanleggen?

Weet je zeker dat het zelf aanleggen van een groendak helemaal niks voor jou is? Klik dan niet gelijk weg! Bij de SedumSpecialist kun je er namelijk ook voor kiezen om het te laten doen. We zijn niet voor niets dé specialist in sedum.

In samenwerking met een professionele partij die ook sedumdaken legt voor de zakelijke markt, zorgen wij voor een mooi groendak, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. We hebben hierdoor een landelijke dekking, dus waar je ook woonachtig bent: jouw groendak komt er! De prijzen hiernaast zijn inclusief voorrijkosten.

Heb jij een dak dat groter is dan 40 m²? Neem in dat geval contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Kosten aanleggen

15m² € 262,-
20m² € 330,-
25m² € 400,-
30m² € 465,-
35m² € 525,-
40m² € 600,-

Onderhoud groendak

Als het goed is, heb je inmiddels al flink wat opgestoken over groendaken. Maar hoe zit het als de sedummatten eenmaal op je dak liggen? Hoewel sedumplantjes vrijwel onverwoestbaar zijn, hebben ze toch zo’n 1 á 2 keer per jaar wat onderhoud nodig. Laat je zeker niet afschrikken door het woord ‘onderhoud’. Geloof ons, met een beetje liefde en aandacht zul je zien dat jouw groendak er perfect bij ligt, het hele jaar door!

Waar bestaat het onderhoud van een groendak uit?

Voor het onderhoud van je sedumdak, kun je het beste rekening houden met de volgende drie hoofdonderdelen:

  1. Onkruid verwijderen
  2. Bemesting
  3. Bewatering

Het fijne van een groendak is dat het onderhoud heel makkelijk zelf is uit te voeren én niet veel van je tijd in beslag neemt. We zullen maar direct antwoord geven op je vraag – we weten namelijk dat je die wilt stellen – ja, tijdens het onderhoud kun je op je sedumdak lopen. De planten zijn sterk genoeg om dit op te vangen. Het is wel belangrijk dat je dit niet te vaak doet. Loop ook zeker niet over de plantjes als ze bevroren zijn om schade aan je groene dak te voorkomen.

Aan de slag

1. Onkruid verwijderen

Het onkruid wat je op je sedumdak vindt bestaat voornamelijk uit grassen en zaailingen van bomen en begint te groeien in het voorjaar. Verwijder je het onkruid vóór die tijd, dan voorkom je dat het onkruid helemaal uitzaait. En dat scheelt je een hoop werk. Heb je last van graspollen, dan kun je deze er gewoon met de hand uittrekken. Pak je hierbij per ongeluk een stukje sedum mee? Schrik niet, dit kun je gewoon weer terugleggen. Het zal namelijk vanzelf weer aangroeien.

Je kunt natuurlijk ook de pech hebben dat je last heb van hardnekkig onkruid. Dit kun je verwijderen met tuingereedschap dat speciaal hiervoor is bedoeld. Zorg er wel voor dat je het gereedschap niet te diep in de grond steekt, anders kun je de drainagelaag of dakbedekking beschadigen. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden.

We snappen dat onkruid verwijderen niet per se hoort bij je favoriete bezigheden. Toch raden we aan om geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de biodiversiteit. Mocht het onkruid sneller uit de grond schieten dan je kunt plukken, kies dan altijd een biologisch middel. Zorg er dan wel voor dat je het middel alleen op het onkruid zelf gebruikt en zoveel mogelijk bij het sedum uit de buurt blijft.

2. Bemesting

We hebben het al eerder gezegd, sedumplantjes zijn van zichzelf echte krachtpatsers. Gebruik je de juiste bemesting, dan kun je de plantjes nét dat beetje extra power geven, met als resultaat: een stralend en gezond groendak. In april/mei en september/oktober zijn de beste momenten om je groendak te bemesten. Hiervoor kun je onze Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken. Hoeveel mest je moet gebruiken is afhankelijk van de opbouw van de lagen en de dikte van de substraatlaag. Voor advies over hoe je onze meststoffen het beste op jouw sedumdak kunt toepassen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Tip: spoel na de bemesting van je sedumdak altijd nog even de tegels en dakrand schoon. De mestkorrels kunnen namelijk lichte schade aan je dak toebrengen.

Het gebruiken van de standaard te verkrijgen meststoffen raden we eigenlijk altijd af. Deze bemesting is niet voor groene daken bedoeld. In onze bemesting is de samenstelling van de voedingsstoffen afgestemd op de sedumplanten, grassen en kruiden, waardoor je verzekerd bent van het beste eindresultaat.

3. Bewatering

Dat sedumplantjes verschillen met andere planten, is er meerdere malen gebleken. Zo ook als het gaat om bewatering. Sedum heeft veel minder water nodig en kan redelijk goed tegen droog weer. Bij langdurige droogte, bijvoorbeeld 4 weken zonder flinke regenbui, is het wel nodig om je groene dak te verzadigen met water.

Wanneer je jouw groendak hebt aangelegd (of laten aanleggen) in een droge periode, raden we aan om in ieder geval 3 dagen na de aanleg van de sedummatten de vegetatie flink wat water te geven. Verdere bewatering is niet nodig, mits er sprake is van aanhoudende droogte.

groendak-biodiversiteit

Kunnen wij je helpen?

Na al deze informatie over jouw toekomstige groendak kunnen we het ons bijna niet voorstellen, maar heb je toch nog wat vragen? Bijvoorbeeld over de prijs, de aanleg van de sedummatten of het onderhoud? Dan staat het team van de SedumSpecialist natuurlijk gewoon voor je klaar!

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Groene daken
Groene daken
Groene-daken