Een sedumdak: wat is het?

Een sedumdak, ofwel groendak, is simpelweg een een dak waar sedum op groeit. Sedum zijn opzichzelfstaande vetplantjes die zichzelf in stand kunnen houden en verder kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn deze plantjes zeer onderhoudsarm en dus perfect om op jouw dak te plaatsen. Bij de SedumSpecialist hebben we complete sedumpakketten voor particulieren en bedrijven die zelf een sedumdak willen realiseren de nodige toebehoren. Dus neem vooral een kijkje in onze webshop!

Sedumdak zelf aanleggen sedum op je dak

Groendaken van blije klanten

De voordelen van sedum daken

  • Absorbatie: een sedumdak absorbeert water. Bovendien vertraagt het de afvoer van water naar de regenpijp en het riool, zuivert het regenwater en wordt het water door de sedum verdampt.
  • Doe-het-zelf: middels onze sedummatten én aanleginstructie kun je eenvoudig zelf je eigen sedumdak aanleggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: de vetplantjes filteren fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof. Zo draag je met een sedumdak bij aan een schonere lucht.
  • Lagere omgevingstemperatuur: sedum absorbeert voor 50% zonlicht. Daarnaast wordt het licht voor 30% gereflecteerd. Hierdoor hoeft je airco minder hard te werken op warme zomerdag.
  • Hoger rendement op zonnepanelen: door de lagere temperatuur op het dak, wordt het rendement op je zonnepanelen hoger.
  • Dempt omgevingsgeluid: een sedumdak creëert een extra geluidsbarrière. Zo heb je binnen en buiten meer omgevingsrust.

Het aanleggen van je eigen sedumdak, hoe doe je dat?

Sedummatten op jouw sedumdak

Bekijk hier hoe je zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan je uit.

Sedumtray op jouw sedumdak

Wij zijn gestart met de verkoop van Sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Zeg je sedumdak, dan zeg je grind!

Misschien heb je al een mooi groendak pakket uitgezocht, maar dan ben je er nog niet! De juiste afwerking van je sedumdak kan namelijk spreekwoordelijk het verschil maken tussen een 8 en een 10 en dus is het zeker de moeite waard om hier aandacht aan te schenken. Maar wat is dan precies die finishing touch van je groendak? Grind!

Met grind creëer je een vegetatievrije zone langs je dakrand, dakraam of lichtkoepel. Dit ziet er niet alleen superstrak uit, maar dat grind heeft ook nog eens een belangrijke functie. Zo zorgt het ervoor dat er geen vuil, slib en andere viezigheid in je afvoer terecht kan komen en voorkom je verstoppingen. Het beste kun je grind gebruiken in combinatie met een bladvanger of bolrooster. Hoeveel grind je nodig hebt voor jouw sedumdak bereken je eenvoudig met onze grindcalculator. Hoe handig is dat?!

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor jouw sedumdak

Kies je voor een sedumdak, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Want is jouw dakbedekking wel wortelwerend? Of heb jij een dak zonder dakopstand? In dit soort situaties kunnen wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst bieden. Maar je vindt nog veel meer handige items voor je sedumdak in onze webshop! Toch nog lastig wat je wel of niet nodig hebt? Lees dan vooral nog even dit.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Heeft jouw platte dak een horizontale afvoer zoals op linker afbeelding? Kies dan voor een bladvanger. De zijuitloop kun je gemakkelijk in de afvoer plaatsen. Zo zorg je ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in je afvoer kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster plaats je in een verzonken afvoer zoals op de rechter afbeelding te zien is. Dit rooster biedt bescherming tegen het inrollen van grind. Ook wordt zo voorkomen dat je afvoer verstopt raakt door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Hoewel sedumplantjes bijna onverwoestbaar en daardoor zeer onderhoudsarm zijn, bestaat er – helaas – niet zoiets als een onderhoudsvrij sedumdak. Maar laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘onderhoud’! Met alleen liefde en aandacht kom je al een heel eind. Het belangrijkste is om je afvoer in de gaten te houden zodat deze niet verstopt raakt. Verder worden de plantjes er blij van als je om de zoveel tijd het onkruid verwijderd en ze bij droogte bewaterd. Wil je je sedumdak mooi en gezond houden, dan kun je ze met de juiste bemesting nét dat beetje extra power geven. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Subsidie op groendaken

Soms krijg je wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde. Lees hier of jouw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie