Een groendak met zonnepanelen

Groendaken en zonnepanelen… Beiden worden steeds populairder en dat is niet zo gek. Zowel groene daken als zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Bovendien is het ook bij steeds meer gemeenten mogelijk om subsidie voor beiden aan te vragen, met als gevolg: meer mensen vragen zich af of je een groendak kunt combineren met zonnepanelen.

Gelukkig heten wij niet voor niets de SedumSpecialist en kunnen we je verlossen met het juiste antwoord: ja! Sterker nog, sedumdaken en zonnepanelen zijn de perfecte match. We leggen je graag uit waarom. Ben je al overtuigd, dan kun je natuurlijk ook meteen een offerte aanvragen.

Een groendak in combinatie met zonnepanelen

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak waar een bepaalt soort vegetatie op groeit. Deze vegetatie kan bestaan uit grassen en kruiden, maar ook heide of duinplanten. In de meeste gevallen wordt er sedum gebruikt voor de aanleg van groendaken. Sedumplantjes zijn echte krachtpatsers. Ze zijn vrijwel onverwoestbaar en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Bovendien is sedum onderhoudsarm, waardoor met slechts een beetje liefde en aandacht je het hele jaar door kunt genieten van jouw groene dak.

Wat zijn zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht om kunnen zetten in zonne-energie. Vangt een zonnecel ligt op, dan ontstaat er elektrische spanning tussen de twee lagen in de cel. De spanning komt vrij en wordt vervolgens naar een omvormer gestuurd. Deze omvormer heeft de eervolle taak om de spanning om te zetten naar elektriciteit, wat uiteindelijk weer wordt doorgestuurd naar de meterkast. De stroom kun je voor alles in huis gebruiken. Ideaal, want deze opgewekte energie kost jou helemaal niets!

Gaan zonnepanelen en een sedumdak samen?

Het moge duidelijk zijn: een groendak in combinatie met zonnepanelen gaat prima samen. En dat niet alleen, ze versterken zelfs elkaars werking. Er zijn twee manieren om een sedumdak en zonnepanelen te combineren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst zonnepanelen te nemen en vervolgens daar omheen het groendak aan te (laten) leggen. Hiervoor kun je het beste sedummatten gebruiken, deze kun je namelijk nog op maat snijden. Je kunt ook eerst het sedumdak aanleggen. In dit geval maakt het niet zoveel uit of je gaat voor sedummatten of sedumtrays. Let er goed op dat er voldoende ruimte tussen de sedumplantjes en het zonnepaneel zit, zodat er nog licht onder het paneel door kan schijnen en plantjes blijven leven.

Sedumdak tips

De voordelen van een groendak met zonnepanelen

Hoger rendement

Het combineren van sedum en zonnepanelen op jouw groen dak zorgt er in de eerste plaats voor dat het rendement van je zonnepanelen wordt verhoogd. Dit komt doordat een sedumdak veel minder warm wordt dan een regulier dak. Zonnepanelen functioneren beter bij een lagere omgevingstemperatuur. Sedumdaken blijven koeler doordat het dak veel meer zonlicht reflecteert dan een dak zonder sedum. Zo wordt een sedumdak soms maar de helft zo warm als bitumen/zwarte daken op een hete dag!

Door de hogere temperatuur van de bitumen/zwarte daken verliezen de zonnepanelen rendement. Daarnaast zorgen de sedumplantjes ervoor dat de lucht wordt gezuiverd door stof en andere verontreinigende deeltjes uit de lucht te filteren. Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van een sedumdak met zonnepanelen zorgt voor een verhoogd rendement van maar liefst 16%! Best een serieus verschil vind jij ook niet?

Biodiversiteit

Naast een hoger rendement zorgt de combinatie van een sedumdak en zonnepanelen ook voor meer biodiversiteit op je dak. Zonnepanelen zorgen namelijk voor een combinatie van wind, zon en schaduw op je groene dak. Door deze verschillen krijg je meer variatie, dus meer biodiversiteit. Sommige sedumplantjes houden immers meer van schaduw dan van de zon en zullen zich vestigen in de schaduwplekken onder de zonnepanelen. Zo ben je dus ook nog eens extra milieubewust bezig!

Behoud panelen

Mooi meegenomen is ook nog dat de lagere omgevingstemperatuur zorgt voor minder slijtage aan de zonnepanelen. Je zonnepanelen gaan dus langer mee als ze op een dak met sedum liggen. Echt een win-win-situatie wat ons betreft.

Kunnen wij je helpen?

Door het combineren van een sedumdak met zonnepanelen ben je dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook lekker bezig voor het milieu. Dubbel groen dus! Ga jij ook voor een dubbel groen dak?

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Groene daken
Groene daken
Groene-daken