Wist je dat je een sedumdak het hele jaar door kunt (laten) aanleggen. Jazeker, ook in de winter! Uiteraard brengt elk seizoen zijn eigen voor- en nadelen met zich mee, maar dat mag de pret niet drukken. Wij zeggen altijd maar zo: vriest het niet, dan kun je je (groene) handen gewoon uit de mouwen steken. 😉

“Vriest het niet, dan kun je gewoon aan de slag!”

Wij vertellen je graag meer over alle voordelen en nadelen van de verschillende seizoenen!

Cool begin voor een sterke plant

Sedumplantjes moeten direct bij de aanleg de mogelijkheid krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gezien de weersomstandigheden veel invloed hebben op de groei van deze planten, is het goed om te weten in welk seizoen je het beste een groendak kunt aanleggen. Er wordt dan ook  vaak – ten onrechte! – gedacht dat sedum leggen in de winter geen goed idee is. Maar wij kunnen jou vertellen dat de vetplantjes niet stoppen met groeien onder koude omstandigheden. Sterker nog, door jouw sedumdak in de winter te plaatsen, ben je er zeker van dat de planten in de zomer een stuk beter geworteld zijn! En hoe sterker de basis van de plant, hoe beter hij alle seizoenen kan doorkomen.

Is de temperatuur te laag, dan kan dat ervoor zorgen dat de plantjes op jouw groendak zich niet goed genoeg kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Komt de temperatuur ruim boven het vriespunt, denk aan minimaal 4 of 5 graden Celsius, dan is er niks aan de hand en kun je gewoon de sedumplantjes plaatsen. Ga wel altijd voorzichtig te werk als je besluit om een groendak in de winter aan te leggen. Het dak kan namelijk behoorlijk glad zijn en ongelukken zitten immers altijd in een klein hoekje.

Verschillende seizoenen

Er zijn twee seizoenen die het meest geschikt zijn voor het aanleggen van groene daken, namelijk de lente en de herfst. Dit komt omdat er in deze periodes van het jaar veel plantengroei is en de planten minder kans hebben op uitdroging. Bovendien is het een stuk aangenamer om met deze weersomstandigheden op het dak te werken, ook niet geheel onbelangrijk. 😉

Wil je graag snel resultaat zien? Dan is de lente ideaal om een groendak aan te leggen. Je zult merken dat de plantjes een flinke groeispurt krijgen, waardoor je in de zomer direct profijt hebt van een mooi, volgroeid sedumdak. Daarnaast hoef je de plantjes niet extra water te geven, aangezien het in het voorjaar regelmatig regent. In de zomer moet je daarentegen goed opletten. Door het vele zonlicht en geringe regenval kunnen de net aangelegde plantjes snel uitdrogen. Je kunt dit voorkomen door het sedum water te geven voor zo’n 2 tot 4 weken. Op dagen dat het extreem warm is, raden we aan om je groendak 2 keer per dag te bewateren.

De herfst is ook een gunstige periode om sedum aan te leggen. Dit komt omdat de vetplantjes dan genoeg tijd hebben om in de winterperiode een sterk wortelstelsel aan te maken. In de lente heb je dan grotere en sterkere bloeiontwikkeling. Een nadeel van het leggen van een sedumdak in de herfst is dat je moet zorgen dat je dak volledig vrij is van bladeren. Dit kan namelijk de groei van het sedum belemmeren.

sedum in alle seizoenen

Wanneer moet ik sedum planten?

Sedum kan gedurende alle seizoenen geplaatst worden, maar let op de weersomstandigheden. In natte maanden kunnen gladde daken een uitdaging vormen. Tijdens warmere periodes is het essentieel om het vochtgehalte van je sedumdak te waarborgen. Overweeg alle voor- en nadelen, maar met zorg voor verschillende weersomstandigheden is elk seizoen geschikt voor de aanleg van een sedumdak.

Hopelijk kun je op basis van deze informatie kiezen wanneer je jouw groene dak aanlegt. Heb je toch nog vragen, dan staat Team SedumSpecialist gewoon voor je klaar!