Iedereen een groendak

Groendaken: ze worden steeds populairder. Niet alleen bij particuliere natuurliefhebbers, maar ook bij organisaties en gemeenten die meer aandacht besteden aan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Hier bij de SedumSpecialist ontdek je wat het hebben van een groendak precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe de opbouw van zo’n groendak eruit ziet. Ben je bij voorbaat al overtuigd, dan kun je natuurlijk ook direct een offerte aanvragen.

sedummatten kopen voor jouw groendak

Wat is een groendak?

Bij een groendak is je dak voorzien van een bepaald soort vegetatie. Hierbij kun je denken aan grassen, kruiden of vetplanten, maar je kunt het dak ook laten beplanten met heide of duinplanten. Het is mogelijk om de begroeiing de combineren met zonnepanelen of windmolens. In dat geval is er geen sprake meer dan een groendak, maar een energiedak.

Heb je een dak met een hellingsgraad 1° tot 45°, dan is jouw dak prima geschikt voor een groendak. Is de hellingsgraad groter dan 35°, dan moeten er in de meeste gevallen speciale technieken worden toegepast om ervoor te zorgen dat de diverse lagen van het groendak op hun plek blijven zitten. We kunnen twee soorten groendaken onderscheiden, namelijk intensieve en extensieve groendaken.

Intensief groendak

Bij een intensief groendak is het dak voorzien van beplanting je ook in de tuin op de begane grond tegen komt. Ze worden dan ook niet voor niets daktuinen of plantendaken genoemd. De begroeiing van dit soort daken bestaat vooral uit planten, struiken, kruiden, grassen en in sommige gevallen zelfs met bomen. Het is van groot belang dat de dakconstructie van intensieve groendaken stevig genoeg is. Bovendien vergen dit soort daken veel onderhoud, net als bij een normale tuin.

Kenmerken

 • Intensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 4°.
 • De laagdikte is groter dan 20 cm.
 • Het gewicht van een daktuin is 200 kg/m². Hiervoor is een aangepaste dakconstructie nodig.
 • Er is een vergunning en controle nodig door een bouwkundige.
 • Je kunt op een daktuin lopen.
 • Een daktuin vergt veel onderhoud.

Extensief groendak

Van een extensief groendak is sprake wanneer de begroeiing vooral bestaat uit mossen, sedum en kruiden. Als je praat over een sedumdak zoals wij deze verkopen, dan bestaat een extensief groendak volledig uit vetplantjes, ofwel sedum, in meerdere soorten. Het voordeel van dit soort groendaken, is dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Vetplantjes zijn namelijk echte krachtpatsers. In tegenstelling tot een intensief groendak, is dit type dak goedkoper, lichter en eenvoudiger te realiseren.

Kenmerken

 • Extensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° to 45°.
 • De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
 • Het gewicht van een sedumdak is 40 tot 110 kg/m².
 • Er is geen vergunning nodig, maar wel een controle door een bouwkundige.
 • Je kunt op een extensief groendak lopen, mits je dit niet te vaak doet.
 • Dit type groendak is onderhoudsarm.

Wat is beter, een intensief of extensief groendak?

In het geval van een groendak, is er geen goed of fout. Wil je liever mossen en vetplantjes, dan kun je het beste kiezen voor een extensief groendak. Gaat je voorkeur eerder uit naar beplanting als grassen, struiken en zelfs bomen, dan is een intensief groendak meer iets voor jou. Dit type dak is wel duurder en zwaarder, dus is het belangrijk dat je zeker weet dat je dak dit aankan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een intensief groendak alleen geschikt is voor platte daken (1° tot 4°). Kortom, er zijn veel verschillende aspecten waar je aan moet denken. Gelukkig kun je ook de SedumSpecialist om advies vragen. Wij informeren je graag over de verschillende soorten groendaken en denken mee wat met wat de beste keuze is voor jouw project.

premium groendak aanleggen

Wat kost een groendak?

Gemiddeld zijn de kosten voor een groendak zo’n €40 à €200 per m², maar dit is niet leidend. De kosten zijn namelijk onder meer afhankelijk van jouw wensen én de hoeveelheid subsidie die je kunt krijgen. Wil je een snelle indicatie van de kosten, voer dan het aantal meters is bij een van onze totaalpakketten en je ziet de totaalprijs in je winkelmand. Vervolgens haal je hier de beoogde subsidie van af en dan heb je een richtprijs.

 

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten

Sedumtray / cassettes Click ‘n Go per m² (85mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go Light per m² (75mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Pakket Lichtgewicht per m² (70mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

De voordelen van een groendak

Naast dat een groendak fraai oogt, zijn er tal van voordelen waar je van profiteert! Bekijk hier alle voordelen.

Absorbatie

Een groendak is een kei in het absorberen van regenwater en zorgt ervoor dat dit vertraagd wordt afgegeven. Zo wordt tijdens een flinke hoosbui het riool minder belast.

Zet CO2 om in zuurstof

De plantjes op het dak zorgen ervoor dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Vervolgens zetten ze COom in zuurstof. Met een groendak draag je dus bij een schonere lucht.

Lagere omgevingstemperatuur

Wist je dat zonlicht door sedumplantjes voor 50% wordt geabsorbeerd en 30% gereflecteerd? Hierdoor blijft de omgeving koeler en hoeft je airco minder hard te werken op warme dagen.

Hoger rendement op zonnepanelen

Doordat je groendak de omgevingstemperatuur verlaagt, heb je lagere energiekosten en dus hogere rendement op je zonnepanelen.

Dempt omgevingsgeluid

Een dak vol sedum fungeert als geluidsbarrière rondom je pand, met als gevolg meer rust zowel binnen als buiten.

Verlengt de levensduur van je dak

Sedum beschermt je dak tegen zon, wind, regen en hevige temperatuurwisselingen. De levensduur kan zo wel verdubbeld of zelf verdrievoudigd worden.

Jouw groendak in detail,
hoe wordt het opgebouwd?

Van plan een groendak aan te (laten) leggen? Wij laten je graag zien hoe jouw groendak wordt opgebouwd

Wist je dat het zelf aanleggen van een groendak op jouw woning of schuur helemaal niet zo ingewikkeld is? Groene vingers zijn hiervoor niet eens een vereiste! Wat je wél nodig is om jouw groendak te laten slagen, is een gedegen voorbereiding.

“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groendaken”

Het succes van een groendak zit ‘m vooral in het weten van de belangrijkste details. Zo voorkom je dat jouw groendak een teleurstelling wordt.

Opbouw van een groendak

Groendaken worden veelal als volgt opgebouwd:

 1. Beschermdoek: met beschermdoek raakt jouw dakbedekking niet beschadigd.
 2. Drainage: het overschat aan water wordt afgevoerd door de drainage. Deze laag komt direct op de dakbescherming.
 3. Wortelwerende folie: door deze derde laag kan de wortelgroei je dak niet beschadigen.
 4. Substraatrol: in deze laag kan het sedum gaan wortelen. Daarnaast is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
 5. Vegetatiemat: dit vormt de bovenste laag van jouw groendak. Op deze laag groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.

Bij de opbouw van een groendak is wel een kanttekening te plaatsen. In de praktijk wordt de opbouw namelijk steeds iets anders uitgevoerd. Dit is vooral van toepassing wanneer er sprake is van kenmerken die jouw groendak anders maakt dan die van de buren. Jouw dak kan bijvoorbeeld een hogere hellingsgraad hebben of kan bijvoorbeeld meer gewicht dragen. De hellingsgraad en het draagvermogen zijn dan ook de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden voor je over gaat tot de aanschaf van een groendak.

De hellingsgraad en het draagvermogen van je dak noemen we ook wel de uitvoeringsdetaillering. Wanneer je een plat dak hebt, ziet de opbouw van je groendak er anders uit dan bij een schuin dak. Daarnaast is er ook nog onderling verschil tussen een hellingsgraad van 15°  en 25°. Dit geldt ook voor het draagvermogen van je dak. Want kan je dak 50kg per m² dragen of was het toch 70kg per m²? Voordat je een groendak aanschaft is het belangrijk om dit soort details op een rijtje te zetten.

Zelf een groendak plaatsen, hoe doe je dat?

Traditioneel groendak zelf leggen

Bekijk hier hoe je zelf een traditioneel groendak plaatst. Deze handige video van 5 minuten legt het volledig aan je uit.

Binnenkort starten wij met cassettes

Wij starten eerdaags met de verkoop van Sedumtrays ook wel cassettes genoemd. Deze zijn makkelijk te plaatsen, kijk maar.

Liever laten aanleggen?

Groene daken
Groene daken
Groene-daken