Zelf een groendak aanleggen
Wist je dat het zelf aanleggen van een groendak helemaal niet zo moeilijk is? Sterker nog, zelfs zónder groene vingers heb jij binnen no-time je eigen sedumdak gerealiseerd. Voor het extra hulp kun je de instructievideo hiernaast bekijken. Gaat dat iets te snel, dan neem je gewoon onderstaand stappenplan nog eens door.
Instructies voor een traditioneel groendak
Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan ook handig dat je weet wat je moet doen vlak voor én na de levering. Let op! Dit is de instructie voor de Plus en Traditioneel pakketten uit onze webshop.
Voorbereidingen
- Zorg dat, als je op flinke hoogte werkt, je voldoet aan de veiligheidseisen, zoals dakrandbeveiliging, valbescherming en veiligheidshelmen.
- Maak een realistische planning wat betreft het transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
- Denk aan een locatie waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
- Creëer de mogelijkheid om het groendak direct na plaatsing te verzadigen met water.
Wat te doen na levering
- De pallets met vegetatiematten moeten zo weinig mogelijk in de zon komen te staan.
- Let altijd op de weersomstandigheden bij het uitrollen van de vegetatiematten. Is het warm, dan is het belangrijk om sneller te werk te gaan.
- Zorg voor een goede verdeling van de materialen over het dakoppervlak.
- Zorg bij het dragen van de vegetatiemat dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.
Een groendak zelf aanleggen in 9 stappen
Stap 1 – Schoonmaken
Je begint met het schoonmaken van het dak door vuil en andere materialen te verwijderen. Controleer dan meteen of je dak niet beschadigd is en dat het oppervlak volledig waterdicht is.
Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden altijd aan om wortelwerende folie te gebruiken om schade aan je dak te voorkomen. Hanteer bij het plaatsen hiervan een overlap van 50 cm.
Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Voor extra bescherming gebruik je een beschermdoek. Dit doek plaats je tot aan de rand met een stukje overlap. Zorg ervoor dat alles goed aansluit.
Stap 4 – Aanbrengen drainage
De makkelijkste manier om de drainage op maat te snijden, is om dit op de grond te doen. Vervolgens rol je de drainagebanen tot aan de dakrand, waarbij je zorgt dat alles bedekt is. Snijd nooit op je dakbedekking zelf!
Stap 5 – Profielen plaatsen
Voor je begint met de plaatsing van de profielen, zorg je ervoor dat de waterafvoer vrij is van folie, beschermdoek en drainagelaag. Hiervoor gebruik je een bolrooster of een bladvanger. De scheidingsprofielen plaats je tussen de 20 en 30 cm van de dakrand. Zorg ervoor dat de L-vorm wijst richting het grind wat later wordt geplaatst.
Stap 6 – Substraat aanleggen
Hiervoor kun je er het best een hark bij pakken. Verdeel het daktuinsubstraat zo dat het de juiste hoogte heeft. Zorg ervoor dat de substraatlaag goed vochtig is voordat je de sedummatten plaatst.
Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind verdeel je tussen het profiel en de dakrand. Houd voor de grindlaag dezelfde hoogte aan als van het scheidingsprofiel.
Stap 8 – Sedummatten uitrollen
De sedummatten rol je uit over de substraatlaag. Het einde van de rol leg je tegen de dakrand. Vervolgens plaats je de eerste paar centimeters en kijk je of de positie juist is. Je kunt de matten het beste op maat snijden met een stevig kartelmes. Het is belangrijk dat er geen overlap is, maar de banen wel goed op elkaar aansluiten. Kale plekken kunnen later altijd worden opgevuld met reststukken.
Stap 9 – Irrigeren
De laatste stap is irrigeren. Na de aanleg van je groen dak maak je de vegetatie goed vochtig totdat de substraatlaag helemaal vol water zit. Hierdoor kunnen je sedumplantjes goed wortelen. Is er veel droogte, zorg er dan voor dat je de sedummatten regelmatig bevochtigd tijdens het aanleggen.