SedumSpecialist te zien op EditieNL
Op 4 juli was onze Wouter te zien bij EditieNL om een reactie en uitleg te geven over sedumdaken. De week ervoor was er een 65° sedumdak naar beneden gekomen bij een sportcomplex in Volendam. Nu is deze hellingsgraad wel erg uitzonderlijk en wij gaan niet schuiner dan 45 graden. Maar er zijn wel degelijk zaken om rekening te houden met een hellend dak. Vandaar onderstaande artikel.


Hellende sedumdaken kunnen gewoon!
Op de foto hierboven zie je een lichtgewicht hellend sedumdak welke is gaan schuiven. Die kans bestaat, maar dit moet je niet bang maken! Bij dit dak is er geen maatregel genomen tegen het afschuiven van het systeem. EPDM is bijvoorbeeld een vrij glad materiaal en je kunt je voorstellen, dat als het een tijd flink gaat regenen, de zwaartekracht zijn werk zal doen.
Omdat er geen anti-afschuif systeem is gemonteerd is het bovenste gedeelte gaan schuiven. Het lijkt dan op een soort gordijn wat verticaal in de plooi schiet. Bij de enkele gevallen die wij hebben gezien van andere daken gebeurt dit eigenlijk altijd in het midden van het dak. Puur door het gewicht!

Oplossing voor hellend lichtgewicht
Gelukkig kan dit voorkomen worden met de juiste maatregelen. Door gebruik te maken van waterdoorlatende profielen hou je het materiaal op z’n plaats. Deze profielen zijn er in verschillende vormen en maten en worden verlijmd of mechanisch bevestigd op het dak. Iets om rekening mee te houden en kan tijdens de bouw al aangebracht worden.
Worden de profielen verlijmd dan is het goed om de lijm 24 uur uit te laten harden voordat het sedumdak geplaatst kan worden. Je plaatst vervolgens de drainage of vlies tussen de profielen en daar bovenop komt, in dit geval en lichtgewicht substraat en daarop de vegetatiematten. Aan de onderzijde een grindrand of goot voor een goede afwatering.

Hetzelfde trucje maar dan met los substraat
Bij hellende systemen tot 20° kun je ook werken met los substraat. Mits je maar nadenkt over de profielhoogte welke wordt ingezet. In vele gevallen plaatsen we aan de schuine zijde geen grind, maar wel aan de onderzijde. Om dit te scheiden van elkaar is het ook aan te raden daar een laatste profiel te plaatsen.
Wil je een nog schuiner sedumdak creëren, dan kan dat met een dampopen of dampdicht constructie. Bij de open variant worden panlatten gebruikt om het dak op z’n plaatst te houden en bij dicht is het noodzakelijk om dakopstanden te maken waar tussen het raamwerk komt om het substraat op z’n plaatst te houden. Niet ingewikkeld, gewoon zorgen dat je dat niet vergeet te plaatsen! Zorg hier wel voor een bewatering-systeem, want nogmaals; zwaartekracht!