Welke sedum soorten zijn er?

Heb je je weleens afgevraagd waarom er bijna altijd voor sedum wordt gekozen als het gaat om de aanleg van een groendak? Het antwoord is simpel: geen enkele plant is zó goed bestendig tegen de wisselende weersvoorspellingen die Nederland rijk is. Van windhozen en krakende vorst tot plensbuien en felle zon, sedumplantjes zijn echte krachtpatsers. Gezien je niet elke dag op je dak staat, is het dus logisch om voor sedum te kiezen. Maar welke plantjes vind je dan zoal op een groendak?

“Er bestaan zo’n 600 soorten Sedum”

Van die 600 soorten zijn er ontzettend veel geschikt als bodembedekker. Er worden zo’n 13 verschillende soorten sedum gebruikt bij de kweek van onze sedummatten. Als je goed kijkt, kun je per mat wel 6 tot 8 soorten sedum terugvinden!

Sedum soorten

Welke sedum soorten vind je op jouw groendak?

Je kunt sedum onderverdelen in 3 verschillende soorten. Zo heb je lage, middelhoge en hoge soorten. Lage soorten sedum worden ook wel vetkruiden genoemd. Deze plantjes worden vaak maar 5 tot 10 centimeter lang. De bladeren van deze soort zijn bol en klein en de plantjes zijn zeer geschikt voor een groendak met een lage substraatlaag. Medium sedum soorten kunnen tot wel 30 centimeter lang worden. De bladeren zijn minder bol dan bij de kleinere soorten sedum. Deze planten zijn uitstekend om je bodem mee te bedekken. De hoogste sedumplantjes tikken de 75 centimeter aan. De bloemstengels stijgen ver boven de bladstengels. Deze soort ontwikkelt ook grotere bloemschermen. Hieronder vind je de sedum soorten waar wij gebruik van maken. Meer informatie over deze soorten? Lees dan vooral even deze blog door met een uitgebreider overzicht van de soorten.

ACRE GOLDEN
CARPET

ALBUM CORAL
CARPET

SEDUM
ELLACOMBIANUM

SEDUM
FLORIFERUM

HYBRIDUM CZAR’S GOLD

SEDUM
KAMTSCHATICUM

SEDUM
MONTANUM

REFLEXUM BLUE SPRUCE

SELSKIANUM GOLDILOCKS

SEDUM
SEXANGULARE

Kunnen wij je helpen?

Twijfel je over de aanschaf van een sedumdak en zou je graag wat extra informatie willen? Bekijk dan vooral onze begrippenlijst voor meer uitleg of de veel gestelde vragen over sedum. Wie weet staat jouw vraag er wel tussen. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met het maken van je keuze.

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Sedummatten kopen groen dak
sedummatten grind
Groene-daken