groen-dak-specialisten

Wat zijn de nadelen van
jouw groendak?

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak. Als je erover nadenkt is dat niet zo gek; het is niet alleen fraai voor het oog, maar het brengt ook nog eens verschillende voordelen met zich mee. Voordat je enthousiast naar onze webshop gaat om je eigen groene dak in je winkelmandje te stoppen, lees dan eerst even deze informatie goed door. Een groendak heeft een juiste waterafvoer nodig, een goed waterdicht oppervlak én je dak moet het aankunnen.

“Je kunt niet zomaar een sedummat uitrollen op je dak en klaar”

Waar er voordelen zijn, zijn er – jammer genoeg – ook nadelen. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden.

De kosten van een groendak

De aanleg van een groendak kost aanzienlijk meer dan wanneer je kiest voor reguliere dakbedekking. Logisch, een sedumdak ziet er fantastisch uit, je creëert direct een groene omgeving en maakt de natuur blij. Dit is allemaal leuk, maar toch kan de prijs schrikken zijn. Hier staat dan weer tegenover dat je groen dak op de lange termijn geld kan opleveren. Huh, bespaar je geld met een groendak? Ja! De sedumplantjes hebben namelijk een warmteregulerende werking en zeker in de zomer is dit fijn. Direct zonlicht wordt gereflecteerd en het aanwezige vocht wordt verdampt, zodat de temperatuur lager blijft en de airco minder hard hoeft te werken. Dat is nog eens handig.

Kies je voor een groendak, dan kun je rekenen op een prijs van gemiddeld €40 à €200 per m². Let op: de uiteindelijke kosten kunnen hiervan afwijken. De prijs is immers niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, maar ook van de hoeveelheid subsidie waar je recht op hebt. Voor een complete prijsindicatie kun je een offerte aanvragen.

Gemeentelijke subsidie op jouw groendak

Ja, je las het goed: met een beetje geluk heb je recht op subsidie. Er zijn steeds meer gemeenten die het belangrijk vinden om aandacht te besteden aan duurzame maatregelen voor een beter milieu. Daar hoort ook het aanbieden van subsidies voor de aanleg van groene daken bij. Deze subsidie kan wel oplopen tot 50% van de totale kosten! Wees goed voorbereid en bekijk voor de aanschaf van een sedumdak wat de subsidieregeling in jouw gemeente is.

Lekkage

Lekkage komt het meeste voor bij intensieve groendaken. Bij dit type groendak is het erg belangrijk om een sterke barrière laag te hebben waarop het groendak kan worden opgebouwd. Deze laag voorkomt dat het dak wordt aangetast door wortelgroei. Groeien de wortels door de barrière heen, dan wordt het dak aangetast met lekkage als gevolg. En dat is nou precies wat je niet wilt. Overweeg je een intensief groendak, dan kun je het beste jaarlijks de te grote planten van je dak verwijderen.

Ga jij voor een extensief groendak? Dan hoef je je in principe geen zorgen te maken om lekkage door wortelgroei. Want heb je alleen sedummatten of trays, dan is de beplantingslaag een stuk dunner. Daarnaast voorkomen een beschermdoek en wortelwerende folie schade aan je dak. Toch wil het niet zeggen dat je dan nooit kans hebt op lekkage. Blijf daarom goed opletten.

Het dragend vermogen

Goed, uiteindelijk zijn de kosten en het voorkomen van lekkage nog wel te overzien. Maar daarmee houdt het nog niet op. Het dak moet natuurlijk wel het gewicht van een groendak kunnen dragen. Vaak hebben lichtgewicht extensieve systemen, bijvoorbeeld sedumtrays, die verzadigd zijn met water een gewicht van ± 80kg/m2. En dan is dit nog de lichte versie. Controleer daarom altijd van te voren of de dakconstructie het allemaal aan kan.

Naast het draagvermogen, kunnen er ook beperkingen zijn in de dakhelling. Een groendak is geschikt voor een vlak of licht hellend dakoppervlak. Een extensief groendak is geschikt voor daken met een helling van 1° tot 45°. Voor een intensief groendak geldt dat de maximale hellingsgraad slechts 4° mag zijn. Controleer dit van tevoren goed, dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Beperkt in plantsoorten

De belangrijkste nadelen van een groendak hebben we nu besproken, maar er is toch nog eentje die we uit willen lichten. Zeker als je gaat voor een extensief sedumdak, is er slechts een beperkt aantal planten geschikt om op je dak te plaatsen. Bij een extensief systeem heb je te maken met een dunnere beplantingslaag, met als gevolg dat alleen de plantjes die niet diep wortelen en tegen droogte kunnen het goed doen. Dit zijn mossen, laaggroeiende grassoorten en, verrassing, sedumplantjes. Maar er is ook goed nieuws! Binnen deze plantsoorten zijn er namelijk veel variaties en kleuren beschikbaar. Kijk je goed, dan kun je op onze sedummatten wel 6 tot 8 verschillende soorten sedum ontdekken, ieder met hun eigen unieke kleur. Laat je dus vooral niet afschrikken door het ‘beperkt aantal plantsoorten’, maar laat je verrassen door welke combinaties er allemaal mogelijk zijn!

Sedum soorten

Kunnen wij je helpen?

Het moge duidelijk zijn dat je er goed aan doet van bovenstaande punten op de hoogte te zijn voor je een groendak aanschaft. Maar vergeet niet, een groendak heeft ook heel veel voordelen! Twijfel je toch nog een beetje of zo’n sedumdak wel een goed idee is, neem dan vooral contact met ons op. We heten niet voor niets de SedumSpecialist! Wij helpen jou graag met het maken van de voor jou beste keuze.

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Groene daken
Groene daken
Groene-daken