groen-dak-specialisten

Wat zijn de kosten van een
sedumdak per m2?

Sedumdaken, vandaag de dag kunnen we niet meer om ze heen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om sedum te plaatsen op hun (schuur)dak. Logisch, want het brengt zoveel voordelen met zich mee! Wil jij ook graag een sedumdak, maar twijfel je nog vanwege de prijs? Hier bij de SedumSpecialist vertellen we je graag wat je kunt verwachten. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan!

“Sedumdak? Kijk of je recht hebt op subsidie”

Bij de kosten van een sedumdak moet je rekenen op €40 à €200 per m2. Let op, het gaat hierbij om de volledige opbouw van je groene dak. Je hebt namelijk niet alleen sedummatten of -cassettes nodig, maar ook een goede onderlaag zodat je dak niet beschadigd kan raken. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die invloed hebben op de kosten.

De opbouw van jouw sedumdak

Hoewel het aanleggen van een sedumdak erg eenvoudig is, is het helaas geen kwestie van een sedummat uitrollen en klaar is Kees. Voordat je een sedummat of -cassette op je dak kunt plaatsen, moet je eerst zorgen voor een goede laagopbouw. Dit begint met een beschermdoek en wortelwerende folie die moeten voorkomen dat je dakbedekking beschadigd raakt door wortelgroei. Daarna volgt een drainagedoek die zorgt voor een optimale waterafvoer. De laatste stap voordat de plantjes kan worden geplaatst, is de substraatlaag. Dit is de bodem waar de sedumplantjes hun voeding vandaan halen. Zijn al deze lagen aangebracht, dan komt het moment waar je zo lang op hebt gewacht: het aanleggen van de sedum!

Wat kost een sedumdak?

De kosten van een sedumdak varieert tussen de €46,95 en €65,90 per vierkante meter. Echter, komen er kosten bij van het beschermdoek, wortelwerende folie en een bolrooster. Je wilt natuurlijk niet dat je dakbedekking beschadigt raakt door wortelgroei of dat je afvoer verstopt raakt. De extra  kosten hiervan, liggen rond de €6,40 per vierkante meter en per afvoer €13,95.

Factoren die de prijs van je sedumdak bepalen

Zoals vaak het geval is, zijn er bepaalde factoren waardoor de prijs per vierkante meter omhoog kan gaan. Een voorbeeld hiervan is de constructie van het dak. Ben jij klaar voor een sedumdak, dan wil dat niet per definitie zeggen dat jouw dak er ook klaar voor is. Sommige daken hebben onvoldoende dragend vermogen om al die lagen te kunnen dragen en moeten eerst verstevigd worden. Vanzelfsprekend brengt dit extra kosten met zich mee. Ook de dakbedekking is een belangrijke factor. Niet elke dag bedekking is geschikt voor een sedumdak en dient voorafgaand aan het plaatsen vervangen te worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hellingsgraad. In sommige gevallen moet hierdoor het sedum goed verankerd worden. Kortom, best wat dingen om rekening mee te houden dus.

Sedum soorten

De kosten van een groendak

Het moge duidelijk zijn, een sedumdak is niet een kwestie van bestellen, aanleggen en genieten. Er zijn best wat zaken waar je eerst over na moet denken. Máár heb je dit allemaal gedaan, dan staat niets je nog in de weg om aan je eigen groene dak te beginnen. En goed om te weten: op termijn kan je sedumdak je geld opleveren. Ja, je leest het goed. Met een sedumdak kun je geld besparen! Sedumplantjes hebben een warmteregulerende werking. Vooral in de zomer is dit fijn. Doordat direct zonlicht gereflecteerd wordt en het aanwezige vocht verdampt, blijft de omgevingstemperatuur lager en hoeft je airco minder hard te werken. Dat is nog eens handig.

Ben je benieuwd hoeveel een sedumdak jou gaat kosten? In onze webshop kun je het aantal vierkante meters toevoegen die je nodig hebt. Haal hier de hoeveelheid subsidie waar je recht op hebt van af en je hebt een prijsinschatting. Wil je het nu echt goed aanpakken, dan kun je natuurlijk ook een offerte aanvragen.

Gemeentelijke subsidie op jouw groendak

Ja, je las het goed: met een beetje geluk heb je recht op subsidie. Steeds meer gemeenten vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame maatregelen voor een beter milieu. En daar hoort het aanbieden van een subsidieregeling voor sedumdaken bij. Deze subsidie kan wel oplopen tot 50% van de totale kosten! Wees goed voorbereid en bekijk voor de aanschaf van een sedumdak wat de subsidieregeling in jouw gemeente is.

Kunnen wij je helpen?

Ga je voor een sedumdak, houd er dan rekening mee dat je per vierkante meter tussen de €40 en €200 kwijt bent. En laat dit geld het nou precies allemaal waard zijn! Heb je vragen over sedumdaken, neem dan vooral contact met ons op. We heten niet voor niets de SedumSpecialist! Wij helpen jou graag met het maken van de voor jou beste keuze.

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Groene daken
Groene daken
Groene-daken