Zelf een sedumdak aanleggen

Wat kost een groendak per m2?

Groendaken, ze blijven groeien in populariteit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om sedum te plaatsen op hun (schuur)dak. Logisch, want een groendak brengt zoveel voordelen met zich mee! Wil jij ook graag een groendak, maar twijfel je nog vanwege de prijs? Bij de SedumSpecialist lees je alles wat je moet weten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

“Groendak? Kijk of je recht hebt op subsidie”

Bij de kosten van een groendak moet je rekenen op €40 à €200 per m2. Let op, het gaat hierbij om de volledige opbouw van je groene dak. Het gaat niet alleen om sedummatten of -cassettes, maar ook om een goede onderlaag zodat je dak onbeschadigd blijft. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die invloed hebben op de prijs van je groendak.

De opbouw van jouw groendak

Hoewel het aanleggen van een groendak erg eenvoudig is, is het helaas geen kwestie van een sedummat uitrollen en klaar is Kees. Voordat je een sedummat of -cassette op je dak kunt plaatsen, moet je eerst zorgen voor een goede laagopbouw. Dit begint met een beschermdoek en wortelwerende folie. Deze zorgen ervoor dat je dakbedekking niet wordt geteisterd door wortelgroei. Hierna komt een drainagedoek die zorgt voor een optimale waterafvoer, gevolg door de substraatlaag. Hier halen de sedumplantjes hun voeding uit. Zijn al deze lagen aangebracht, dan komt het moment waar je zo lang op hebt gewacht: het aanleggen van de sedum!

Factoren die de prijs van je groendak bepalen

Zoals vaak het geval is, zijn er bepaalde factoren waardoor de prijs per vierkante meter omhoog kan gaan. Je kunt hierbij denken aan de constructie van het dak. Want ben jij klaar voor een groendak, dan wil dat niet per se zeggen dat jouw dak er ook klaar voor is. Sommige daken hebben onvoldoende dragend vermogen om al die lagen te kunnen dragen en moeten eerst verstevigd worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Ook de dakbedekking speelt een belangrijke rol. Zo is niet elke dakbedekking geschikt voor een groendak, waardoor dit vooraf vervangen dient te worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hellingsgraad. In sommige gevallen moet hierdoor het sedum goed verankerd worden. Kortom, best wat dingen om rekening mee te houden dus.

Sedum soorten

De kosten van een groendak

Na bovenstaande informatie kunnen we vaststellen dat een groendak niet een kwestie is van bestellen, aanleggen en genieten. Er zijn toch nog best wat dingen waar je rekening mee moet houden. Daar staat tegenover dat als je dit allemaal hebt gedaan, niets je meer tegenhoudt om je eigen groene dak te realiseren. En het mooie: een groendak kan je op termijn zelfs geld besparen! Dit komt doordat sedumplantjes een warmteregulerende werking hebben, wat vooral in de zomer heel prettig is. De plantjes reflecteren direct zonlicht en daardoor blijft te omgevingstemperatuur lager. Hierdoor hoeft je airco minder hard te werken. Dat is pas kostenbesparend.

Ben je benieuwd hoeveel een groendak jou gaat kosten? In onze webshop kun je het aantal vierkante meters toevoegen die je nodig hebt. Haal hier de hoeveelheid subsidie waar je recht op hebt van af en je hebt een prijsinschatting. Wil je het nu echt goed aanpakken, dan kun je natuurlijk ook een offerte aanvragen.

Gemeentelijke subsidie op jouw groendak

Subsidie op jouw groendak? Jazeker! Steeds meer gemeenten zetten zich in voor een beter milieu. En door hoort een subsidie voor het aanleggen van een groendak ook bij. Deze subsidie kan wel oplopen tot 50% van de totale kosten! Wees goed voorbereid en bekijk voor de aanschaf van een sedumdak wat de subsidieregeling in jouw gemeente is.

Kunnen wij je helpen?

Ga je voor een groendak, houd er dan rekening mee dat je per vierkante meter tussen de €40 en €200 kwijt bent. En laat dit geld het nou precies allemaal waard zijn! Heb je vragen over groene daken, neem dan vooral contact met ons op. We heten niet voor niets de SedumSpecialist! Wij helpen jou graag met het maken van de voor jou beste keuze.

Wouter Post Sedum Specialist
Adviseur

Wouter Post

Stef Lindeman Sedum Specialist
Adviseur

Stef Lindeman

Groene daken
Groene daken
Groene-daken