Hoe is de opbouw van een sedumdak?
Of je nu een echte doe-het-zelver bent of helaas iets minder handig bent, zelfs zonder groene vingers is het niet moeilijk om een groendak aan te leggen. Voor een succesvol sedumdak is echter wel slim om je vooraf goed in te lezen. Op deze pagina vind je alles over de opbouw van een sedumdak en andere belangrijke details.
“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij sedumdaken”
Een goed groen dak begint bij het op de hoogte zijn van alle details. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de aanschaf en/of aanleg en voorkom je dat jouw sedumdak een teleurstelling wordt.
Opbouw van een sedumdak
Groene daken bestaan over het algemeen over de volgende opbouw:
- Beschermdoek: de beschermdoek voorkomt beschadigingen aan de dakbedekking.
- Drainage: met een drainage wordt het overschot aan water afgevoerd. Deze laag ligt direct op de beschermdoek.
- Wortelwerende folie: deze derde beschermt jouw dak tegen wortelgroei.
- Substraatrol: hierin kan het sedum gaan wortelen. Bovendien is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
- Vegetatiemat: de vegetatiemat vormt de bovenste laag van jouw groendak. Op deze laag groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.
Belangrijkste details om rekening mee te houden bij jouw groendak
Nu je weet hoe de opbouw van een sedumdak eruit ziet, is het goed om te weten dat een groendak in de praktijk vaak net iets anders in elkaar zit. Hiervan is vooral sprake is als er bijzonderheden zijn die jouw dak anders maken dan het dak van je buren. Voorbeelden hiervan zijn dat jouw dak schuiner is of minder gewicht kan dragen. De hellingsgraad en het draagvermogen van je dak zijn dan ook de belangrijkste details om rekening mee te houden wanneer de de aanschaf van een sedumdak overweegt.
Hoe wordt jouw groendak opgebouwd?
De hellingsgraad en het draagvermogen van jouw dak worden ook wel de uitvoeringsdetaillering genoemd. Wanneer je een plat dak hebt, ziet de opbouw van een sedumdak er anders uit dan wanneer je een schuin dak hebt. Bovendien is er ook nog verschil wanneer je een hellingsgraad van 15° hebt of een van 25°. Dit is hetzelfde voor het draagvermogen. Het heeft immers invloed op het maximale gewicht dat jouw dak kan dragen. Want is dit 50kg per m² of toch 70kg per m²? Kijk hier van tevoren goed naar zodat je goede keuzes maakt bij het aanschaffen van jouw sedumdak.
Kunnen we je helpen?
Ben jij overtuigd en wil je ook graag een sedumdak? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Welke vragen je ook hebt, we komen graag bij je op de koffie!