Iedereen een sedum roof

Het hebben van een sedum roof wordt steeds populairder en heus niet alleen bij particuliere natuurliefhebbers. Ook steeds meer organisaties en gemeenten die meer aandacht willen besteden aan milieuvriendelijke bedrijfsvoering zien belang bij dit soort daken. Wij van de SedumSpecialist vertellen je graag wat het hebben van een sedum roof betekent, van welke voordelen je profiteert en hoe de opbouw hiervan eruit ziet. Heb jij al informatie opgedaan en ben je ervan overtuigd dat jij een sedum roof moet hebben, dan kun je natuurlijk ook direct een offerte aanvragen.

sedummatten kopen voor jouw groendak

Wat is een sedum roof?

Een sedum roof, ook wel beter bekend als groendak of sedumdak, is een dak waar een bepaalt soort vegetatie op groeit. Voorbeelden van dit soort vegetatie zijn grassen, kruiden of vetplanten. Je kunt je dak echter ook laten beplanten met heide of duinplanten. Hierbij kun je de afweging maken om de begroeiing te combineren met windmolens of zonnepanelen. In dat geval is er niet meer sprake van een sedum roof, maar een energiedak.

Een dak met een hellingsgraad van 1° tot 45° is uitermate geschikt als sedum roof. Bij een hellingsgraad groter dan 35° moeten er meestal speciale technieken worden toegepast die ervoor zorgen dat jouw groendak op zijn plek blijft zitten. Sedumdaken zijn te onderscheiden in twee varianten, namelijk een intensief groendak en een extensief groendak.

Intensief groendak

De beplanting van een intensief groendak bestaat uit plantjes en struiken die ook in tuinen op de begane grond te vinden zijn. Dit soort daken worden dan ook wel daktuinen of plantendaken genoemd. Op het dak kom je planten, struiken, kruiden, grassen en in sommige gevallen zelfs bomen tegen. Kies je voor een intensief groendak, dan is het heel belangrijk dat je dakconstructie voldoende stevig is. Daarnaast hebben deze daken, net als een normale tuin, veel onderhoud nodig.

Kenmerken

 • Intensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 4°.
 • De laagdikte is groter dan 20 cm.
 • Het gewicht van een daktuin is 200 kg/m². Hiervoor is een aangepaste dakconstructie nodig.
 • Er is een vergunning en controle nodig door een bouwkundige.
 • Een daktuin is onbeloopbaar.
 • Veel onderhoud is een vereiste.

Extensief groendak

Bestaat een groendak veelal uit mossen, sedum en kruiden, dan kun je spreken van een extensief groendak. Gaat het over een sedum roof zoals wij die verkopen, dan bestaat een extensief groendak alleen uit meerdere soorten sedum. Bij dit soort groendaken heb je als voordeel dat ze zeer weinig onderhoud nodig hebben. Vetplantjes zijn echte krachtpatsers en kunnen tegen verschillende weersomstandigheden. Dit type dak is goedkoop, licht en eenvoudig zelf aan te leggen.

Kenmerken

 • Extensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° to 45°.
 • De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
 • Het gewicht van een sedumdak is 40 tot 110 kg/m².
 • Er is geen vergunning nodig, maar wel een controle door een bouwkundige.
 • Op dit groendak kun je lopen, mits je dit niet te vaak doet.
 • Dit type sedum roof is onderhoudsarm.

Wat is beter, een intensief of extensief groendak?

Wat voor type sedum roof je ook kiest, er is hierin geen goed of fout. Wil je het liefst mos en kleine vetplantjes op je dak, dan raden we een extensief groendak aan. Maar als je voorkeur meer uitgaat naar uitgebreidere beplanting zoals grassen, struiken en eventueel bomen, dan kun je beter gaat voor een intensief groendak. Het is hierbij belangrijk om te weten of je dak dit aankan, aangezien dit type dak een stuk zwaarder is. Bovendien kun je een intensief sedumdak alleen plaatsen op platte daken. Al met al zijn er dus diverse elementen waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een groendak. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In dat geval kun je ons ook altijd om advies vragen. Wij informeren je graag over de verschillende type daken en denken mee met welke soort sedum roof het beste bij jou past.

premium groendak aanleggen

Wat kost een sedum roof?

De kosten voor een sedum roof liggen gemiddeld tussen de €40,00 à €200,00 per m², maar dit is niet leidend. De prijs is namelijk niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van de hoeveelheid subsidie die je kunt krijgen. Wil je een snelle indicatie van jouw kosten? Vul dan het aantal meters die je nodig hebt in bij een van onze totaalpakketten om in de winkelmand de totaalprijs te zien. Haal hier de eventuele subsidie van af en je hebt een richtprijs voor jouw groendak.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt 4 sedum roof pakketten

Sedumtray / cassettes Click ‘n Go per m² (85mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go Light per m² (75mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Pakket Lichtgewicht per m² (70mm dik)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Daarom kies je voor een sedum roof, alle voordelen op een rij

 1. Absorbatie: een groendak neemt water op. Daarnaast wordt het regenwater gezuiverd en zorgt de sedum ervoor dat het water eerder verdampt.
 2. Doe-het-zelf: met onze sedummatten én handige aanleginstructie heb je binnen no-tim je eigen groendak aangelegd.
 3. Van CO2 naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zorgt dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Een sedum dak is dus niet alleen mooi voor het oog, maar draagt ook nog eens bij aan een schonere lucht!
 4. Lagere omgevingstemperatuur: sedumplantjes absorberen niet alleen water, maar ook zo’n 50% zonlicht. Daarnaast wordt nog eens 30% van het zonlicht gereflecteerd. Handig, want zo hoeft je airco op warme dagen minder hard te werken.
 5. Hoger rendement op zonnepanelen: omdat er door sedum een lagere omgevingstemperatuur ontstaat, heb je meer rendement op je zonnepanelen.
 6. Dempt omgevingsgeluid: vetplantjes hebben een geluiddempend effect, waardoor je zowel buiten als binnen meer omgevingsrust ervaart.

Bekijk hier alle voordelen van het hebben van een sedum roof.

Jouw groendak in detail,
hoe ziet de opbouw eruit?

Van plan een sedum roof aan te (laten) leggen? Wij laten je graag zien hoe jouw groendak wordt opgebouwd

Wil je op jouw woning of schuurdak zelf een groendak aanleggen? Dat is niet eens zo ingewikkeld! Je hebt er niet eens groene vingers voor nodig. Wat wél nodig is om je groendak tot een succes te maken, is een goede voorbereiding.

“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groendaken”

Een succesvol groendak zit ‘m voornamelijk in het op de hoogte zijn van de details die het meest belangrijk zijn. Op deze manier voorkom je dat een sedum roof een teleurstelling wordt.

Opbouw van een sedum roof

Een sedumdak wordt vaak als volgt opgebouwd:

 1. Beschermdoek: deze doek zorgt ervoor dat jouw dakbedekking niet beschadigd.
 2. Drainage: met een drainage wordt het overschat aan water afgevoerd. Deze laag komt direct op de dakbescherming.
 3. Wortelwerende folie: met deze derde laag voorkom je schade aan je dak door wortelgroei.
 4. Substraatrol: hierin kan het sedum gaan wortelen. Daarnaast is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
 5. Vegetatiemat: dit is de laatste laag van jouw groendak. Hierop groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.

Hoewel de opbouw van een sedum roof in de regel gelijk is, wordt de opbouw in de praktijk steeds iets anders uitgevoerd. Dit is zeker het geval wanneer jouw groendak specifieke kenmerken heeft, bijvoorbeeld omdat je dak een hogere hellingsgraad heeft of omdat het meer gewicht kan dragen. Deze twee aspecten, de hellingsgraad en het draagvermogen van je dak, zijn dan ook het belangrijkst om rekening mee te houden voordat je een sedumdak aanschaft.

De hellingsgraad en draagvermogen worden de uitvoeringsdetaillering genoemd. Heb je een plat dak, dan ziet de opbouw van een sedum roof er een stuk anders uit dan wanneer je een schuin dak hebt. Bovendien is er ook nog onderling verschil tussen een hellingsgraad van 15°  en 25°. Dit is hetzelfde bij het draagvermogen van je dak. Het is belangrijk om te weten of je dak 50kg per m² kan dragen of 70kg per m². Je doet er dan ook goed aan om dit soort details vooraf voor jezelf op een rijtje te zetten.

Zelf een groendak plaatsen, hoe doe je dat?

Traditioneel sedum roof zelf leggen

Bekijk hier hoe je zelf een traditioneel sedumdak plaatst. Deze handige video van 5 minuten legt het volledig aan je uit.

Binnenkort starten wij met cassettes

Wij starten eerdaags met de verkoop van Sedumtrays ook wel cassettes genoemd. Deze zijn makkelijk te plaatsen, kijk maar.

Liever laten aanleggen?

Groene daken
Groene daken
Groene-daken