Een mos sedum dak: de historie
Heeft men het over een sedumdak, dan bedoelen ze vaak een mos sedum dak. Maar wist je dat dit een foutieve naam is die voortkomt uit het verleden? Mosdaken komen namelijk zelden nog voor. Toch wordt de vegetatielaag, die vandaag de dag voornamelijk – en soms zelfs volledig – uit diverse soorten sedumplantjes bestaat, onterecht ‘moslaag’ genoemd. Hoe komt dat eigenlijk?
Toen sedumdaken, ook wel groendaken genoemd, net populair werden, bestond de bovenste vegetatielaag uit mos. Mos is immers licht in gewicht, oogt aantrekkelijk en is door gebrek aan wortels niet zo dik. Belangrijke functies bij het aanleggen van een mos sedum dak. Uiteindelijk bleek mos in de praktijk niet zo goed als gedacht. Handig dat mos nauwelijks wortels heeft en dus mooi dun blijft, maar dat heeft als gevolg dat de vegetatielaag amper houvast heeft en daardoor makkelijk van het dak afwaait. Daarnaast verpieterd het snel bij warm weer.
Tijd dus om op zoek te gaan naar een goed alternatief. En dat alternatief is gevonden: sedum. Sedum bestaat uit diverse soorten vetplantjes, waarvan de kleinere soorten ideaal bleken voor een groendak. Vetplantjes zijn namelijk echte krachtpatsers. Er is geen enkele plant dit zo goed tegen windhozen, plensbuien, krakende vorst en felle zon kan als sedum. Ideaal, zeker in zo’n wisselvallig land als dat van ons. Bovendien vallen ze ook nog eens in de categorie lichtgewicht, waardoor het gros van de dakconstructies een groendak met gemak aankunnen.
Wat is een sedum dak precies?
Het moge duidelijk zijn dat een mos sedum dak een dak is waar sedum op groeit. Naast dat deze vetplantjes vrijwel onverwoestbaar zijn, kunnen ze zichzelf ook in stand houden en verder ontwikkelen. Dit maakt sedum onderhoudsarm en is het dus ideaal om om op je dak te plaatsen. De webshop van de SedumSpecialist bevat complete sedumpakketten voor bedrijven en particulieren die zelf een sedum mos dak willen (laten) aanleggen. Wil je meer informatie over wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.
Daarom kies je voor een mos sedum dak, alle voordelen op een rij
- Absorbatie: de vetplantjes absorberen water. Daarnaast zorgen de plantjes ervoor dat regenwater wordt gezuiverd en vertraagd wordt afgevoerd naar de regenpijp en het riool.
- Van CO₂ naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zet CO₂ om in zuurstof. Met een groendak draag je dus bij aan een schonere lucht!
- Lagere omgevingstemperatuur: niet alleen water, maar ook zonlicht wordt door sedum geabsorbeerd, maar liefst 50%! Daar bovenop komt nog een reflectie van 30% en hierdoor hoeft je airco minder hard te werken op warme zomerdagen.
- Hoger rendement op zonnepanelen: gevolg van de lagere omgevingstemperatuur is dat het rendement op je zonnepanelen hoger wordt.
- Dempt omgevingsgeluid: de plantjes werken prima als extra geluidsbarrière. Op deze manier heb je zowel binnen als buiten meer omgevingsrust.
- Doe-het-zelf: met onze sedummatten én aanleginstructie kun je super simpel zelf je eigen groendak aanleggen!
Lees hier alle voordelen van het hebben van een mos sedum dak.
Onderhoud van een groendak
Oké, we hebben natuurlijk gezegd dat de vetplantjes zowat alles aankunnen. Helaas bestaat er niet zoiets als een onderhoudsvrij mos sedum dak. Maar stop nu niet gelijk met lezen! Het woord ‘onderhou’ klinkt namelijk veel zwaarder dan het is. Met alleen liefde en aandacht kom je ook al een heel eind. De belangrijkste dingen om in de gaten te houden zijn de afvoer en de hoeveelheid onkruid. Houd je dat een beetje bij, dan moet het helemaal goedkoper. Wil je jouw groendak mooi en gezond houden, dan geef je ze met de juiste bemesting een beetje extra power. Hiervoor kun je het beste Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.