Jouw groendak in detail,
hoe ziet de opbouw eruit?
Wist je dat iedereen – mits je over een klein beetje handigheid beschikt – eenvoudig zelf een groendak op zijn woning of schuur kan aanleggen? Hiervoor heb je niet eens groene vingers nodig. Wat je wél nodig hebt om jouw groendak tot een succes te maken, is een goede voorbereiding.
“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groendaken”
Het succes van jouw groendak zit ‘m vooral in het op de hoogte zijn van de belangrijkste details. Zo voorkom je dat jouw groendak een teleurstelling wordt.
Opbouw van een groendak
Groendaken zijn over het algemeen genomen als volgt opgebouwd:
- Beschermdoek: deze beschermdoek zorgt ervoor dat jouw dakbedekking niet beschadigd raakt.
- Drainage: drainage zorgt ervoor dat het overschot aan water wordt afgevoerd. Deze laag komt direct op de dakbescherming.
- Wortelwerende folie: deze derde laag zorgt ervoor dat de wortelgroei geen schade aan je dakbedekking toebrengt.
- Substraatrol: dit is de laag waarin het sedum kan gaan wortelen. Bovendien is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
- Vegetatiemat: de vegetatiemat is de bovenste laag van jouw groendak. Op deze laag groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.
Belangrijkste details om rekening mee te houden
Goed, je weet nu dus uit welke lagen een groendak bestaat, maar in de praktijk wordt deze opbouw steeds iets anders uitgevoerd. Hiervan is sprake als er kenmerken en/of bijzonderheden zijn die jouw groendak anders maakt dat die van je buren. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn omdat jouw dak schuiner is of meer gewicht kan dragen. De hellingsgraad en draagvermogen van jouw dak zijn de belangrijkste details om rekening mee te houden wanneer de aanleg van een groendak overweegt.
Hoe wordt jouw groendak opgebouwd?
Hoe jouw groendak precies wordt opgebouwd is dus afhankelijk van de hellingsgraad en draagvermogen van het dak van je woning of schuur. Dit wordt ook wel de uitvoeringsdetaillering genoemd. Heb je een plat dak, dan zal de opbouw van je groendak anders zijn dan wanneer je een schuin dak hebt. Bovendien is er ook nog verschil in opbouw wanneer je een hellingsgraad van 15° hebt of een hellingsgraad van 25°. Ditzelfde geldt voor het draagvermogen van je dak. Dit heeft invloed op het maximale gewicht dat jouw dak kan dragen. Want is dit 50kg per m² of toch 70kg per m²? Het is goed om naar dit soort details te kijken voor je besluit een groendak aan te schaffen.
Kunnen we je helpen?
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van je eigen groendak en welke uitvoeringsdetaillering hiervoor nodig is? Neem dan contact met ons op en vraag om advies. We komen graag op de koffie!