Overweeg jij een groendak? Bekijk de voor- en nadelen

Als jij je aan het oriënteren bent voor een groendak, dan ben je waarschijnlijk al op de hoogte van een aantal voordelen van een sedumdak. Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee kunt houden. Hieronder zullen wij alle voordelen en nadelen van een groendak bespreken. Zo weet jij precies wat jou te wachten staat bij het aanleggen van jouw unieke groendak!

Een groendak: de voordelen op een rijtje

Het hebben van een groendak heeft enorm veel verschillende voordelen. Want wist je bijvoorbeeld dat de plantjes die op een groendak groeien nauwelijks tot geen onderhoud nodig hebben? Ideaal! Bovendien bevorderen de plantjes de levensduur van je dak. Ze beschermen je dak namelijk tegen flinke hoosbuien, stralende zon en krakende vorst. Gelukkig kan sedum daar allemaal tegen, het zijn echte krachtpatsers. Hieronder hebben we een aantal voordelen uitgelicht. Maar er zijn nog veel meer voordelen!

Absorptie

Een groendak absorbeert regenwater. Super handig, want zo wordt het riool minder belast tijdens een regenbui.

COin zuurstof

Sedum heeft het vermogen COom te zetten naar zuurstof. Je draagt dus bij aan een schonere lucht.

Koelere temperatuur

Door de absorptie en reflectie van zonlicht, blijft de temperatuur koeler en hoeft je airco minder hard te werken.

Hoger rendement

Door de verlaagde temperatuur, zijn je energiekosten lager en het rendement op je zonnepanelen hoger.

Dempt omgevingsgeluid

Sedumplantjes fungeren als perfecte geluidsbarrière. Zo ervaar je meer rust, binnen en buiten.

Beter voor je dak

Met bescherming tegen weer en wind wordt de levensduur verdubbeld of zelfs verdriedubbeld.

Meer biodiversiteit

Met een groendak bevorder je de leefomgeving van insecten, vlinders en vogels. Daar worden ze blij van!

Snel groen

Met sedum heb je direct een groen resultaat. En extra fijn: de plantjes hebben weinig onderhoud nodig.

De nadelen van een groendak

Al die voordelen zijn natuurlijk top. Helaas zijn er ook een aantal ‘nadelen’ waar we je graag attent op maken. Alhoewel, nadelen vinden we wel een erg groot woord. Het zijn vooral aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voor je enthousiast een groendak gaat aanschaffen. In totaal zijn er vier punten waar je aan moet denken voor je aan een groendak begint:

  1. De kosten van een groendak
  2. Kans op lekkages
  3. Het dragend vermogen van je dak
  4. Beperkte keuze in beplanting.
Extensief groendak sedum premium pakket

De kosten van een groendak 

Het aanleggen van een groendak is duurder dan wanneer je kiest voor reguliere dakbedekking. Dat is op zich logisch; met een groendak creëer je direct een groene omgeving en je helpt de natuur er een handje mee. Leuk, maar dat doet niet per se iets af aan de prijs. Hoewel het een flinke investering is, levert een groendak op de lange termijn juist geld op. Ja, dat lees je goed! Sedum heeft een warmteregulerende werking. Zonlicht wordt gereflecteerd en aanwezig vocht wordt verdampt, met als gevolg dat de omgevingstemperatuur koeler blijft. Handig, want zo hoeft je airco minder hard te werken.

Lekkage

Heb je een intensief groendak, dan heb je de meeste kans op lekkage. Het is daarom erg belangrijk dat je een sterke barrière laag hebt waarom het groendak kan worden opgebouwd. Een barrière zorgt ervoor dat de wortelgroei geen kans krijgt om het dak aan te tasten. Groeien de wortels wel door deze laag heen, raakt het dak beschadigd met lekkage als gevolg. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Ben je van plan om een intensief groendak aan te schaffen, zorg er dan voor dat je jaarlijks de te grote planten van je dak verwijderd.

Je kunt ook kiezen voor een extensief groendak. In principe hoef je je bij dit type groendak geen zorgen te maken over lekkage veroorzaakt door wortelgroei. Vaak bestaat extensieve groendaken voornamelijk uit sedummatten of trays. Hierbij is de beplantingslaag een stuk dunner. Een beschermdoek en/of wortelwerende folie voorkomt schade aan je dak. Toch wil dat niet zeggen dat je dan nooit last kunt hebben van lekkage. Blijf daarom altijd goed opletten

Het dragend vermogen

Naast de kosten van een groendak en de kans op lekkage, moet je ook rekening houden met het draagvermogen van het dak. Niet elk dak kan zomaar een groendak dragen. Kies je voor lichtgewicht extensieve systemen, zoals sedumtrays, dan moet je weten dat deze ongeveer een gewicht hebben van ± 80kg/m wanneer ze verzadigd zijn met water. En dan is dit nog de lichte variant. Voordat je een groendak aanschaft is het dus goed om te controleren of je dakconstructie sterk genoeg is.

Niet alleen het draagvermogen, maar ook de dakhelling kan voor uitdagingen zorgen. Alleen een vlak of licht hellend dakoppervlak is geschikt voor een groendak. Zo kun je een extensief groendak plaatsen op daken met een helling van 1° tot 45°. Bij een intensief groendak is dit zelfs nog minder. Daarbij max de hellingsgraad slechts 4° zijn. Check dit van tevoren goed, zodat je straks niet voor verrassingen te staan.

Beperkt in plantsoorten

Dat je beperkt bent in plantsoorten is wellicht wat ondergeschikt ten opzichte van de rest, maar willen we toch nog uitlichten. Want kies je voor een extensief groendak, dan ben je beperkt in het aantal plantsoorten dat is geschikt is voor jouw dak. Je hebt namelijk te maken met een dunnere beplantingslaag, waardoor het alleen geschikt is voor plantjes die niet diep wortelen en goed tegen droogte kunnen. Dit zijn mossen, laaggroeiende grassoorten en sedum. Ga nu niet gelijk bij de pakken neerzitten; binnen deze plantsoorten zijn er namelijk heel vele variaties en kleuren beschikbaar! Neem onze sedummatten als voorbeeld. Kijk je heel goed, dan kun je wel 6 tot 8 verschillende soorten sedum ontdekken. Laat je dan ook niet afschrikken door het ‘beperkt aantal plantsoorten’, maar laat je verrassen door welke combinaties er allemaal mogelijk zijn!

Subsidie op groendaken

In sommige gevallen krijg je wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde van je groendak. Lees hier of jouw gemeente mee doet.

Veel gestelde vragen

Wil je meer informatie over groendaken? Wij geven graag antwoord op al je brandende vragen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie